ryż w sosie pomidorowym

ugotuj ryż w nowy sposób! Pachnący bardzo jasny dodatek! Ryż w sosie pomidorowym proste, ale bardzo smaczne danie. Może być zarówno przystawką, jak i kompletną kolacją. Taki ryż doskonale komponuje się z prawie każdym mięsem lub produktami rybnymi.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 71 % 25 g
163 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż w sosie pomidorowym? Przygotuj na początek produkty potrzebne do gotowania ryżu w sosie pomidorowym: ryż, pasta pomidorowa, olej roślinny do smażenia, sól i przyprawy. Oczywiście można sobie poradzić tylko z koncentratem pomidorowym, ale przyprawy bardzo ozdabiają proste potrawy. Zmieniając przyprawy i przyprawy, za każdym razem otrzymamy nowy smak. Tym razem postanowiłem dodać czosnek, imbir i papryczkę chili do ryżu, aby uzyskać pikantność.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź jedną szklankę ryżu. Ryż jest odpowiedni dla każdej odmiany, nie jest zasadniczo okrągły lub długoziarnisty, możesz nawet wziąć go na parze. Od tego zmieni się tylko czas gotowania i proporcje wody. Na 200 gramów długiego i gotowanego ryżu należy wziąć 450 ml wody i gotować przez 18-20 minut. Do krótkiego ryżu potrzebujesz wody - 400 ml, gotuj tyle samo. Brązowy i dziki ryż gotuje się przez 45-50 minut, wodę należy wziąć 500-575 ml.dobrze opłucz ryż i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego do rondla lub małego rondla. Dodaj drobno posiekany czosnek. Piecz czosnek przez kilka sekund.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz imbir i chili. Drobno posiekaj wszystko i podgrzej w oleju, aż pojawi się jasny aromat. Nie musisz mocno brązowieć warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszając, podgrzewaj, aż olej zmieni kolor na czerwony, około 3 do 4 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ryż, sól i przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj, aż ryż zostanie równomiernie wymieszany z tostem pomidorowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wymaganą ilość przegotowanej wody i gotuj ryż na średnim ogniu, aż wolna ciecz zostanie wchłonięta z powierzchni ryżu. Następnie zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i pozwól ryżowi gotować przez kolejne 3-4 minuty. Następnie odłącz kuchenkę i pozostaw ryż pod przykryciem na 10 minut. Podawaj ryż w gorącym sosie pomidorowym, posypując drobno posiekaną zieloną cebulą.

wskazówka: nie zastępuj koncentratu pomidorowego keczupem, lepiej zamiast makaronu wziąć pomidory w puszkach we własnym soku lub naturalny sok pomidorowy.

przepis ryż w sosie pomidorowym jest gotowy!
smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy