skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż w sosie pomidorowym? Przygotuj na początek produkty potrzebne do gotowania ryżu w sosie pomidorowym: ryż, pasta pomidorowa, olej roślinny do smażenia, sól i przyprawy. Oczywiście można sobie poradzić tylko z koncentratem pomidorowym, ale przyprawy bardzo ozdabiają proste potrawy. Zmieniając przyprawy i przyprawy, za każdym razem otrzymamy nowy smak. Tym razem postanowiłem dodać czosnek, imbir i papryczkę chili do ryżu, aby uzyskać pikantność.
Krok 2:
Weź jedną szklankę ryżu. Ryż jest odpowiedni dla każdej odmiany, nie jest zasadniczo okrągły lub długoziarnisty, możesz nawet wziąć go na parze. Od tego zmieni się tylko czas gotowania i proporcje wody. Na 200 gramów długiego i gotowanego ryżu należy wziąć 450 ml wody i gotować przez 18-20 minut. Do krótkiego ryżu potrzebujesz wody - 400 ml, gotuj tyle samo. Brązowy i dziki ryż gotuje się przez 45-50 minut, wodę należy wziąć 500-575 ml.dobrze opłucz ryż i osusz.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego do rondla lub małego rondla. Dodaj drobno posiekany czosnek. Piecz czosnek przez kilka sekund.
Krok 4:
Obierz imbir i chili. Drobno posiekaj wszystko i podgrzej w oleju, aż pojawi się jasny aromat. Nie musisz mocno brązowieć warzyw.
Krok 5:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszając, podgrzewaj, aż olej zmieni kolor na czerwony, około 3 do 4 minut
Krok 6:
Dodaj ryż, sól i przyprawy do smaku.
Krok 7:
Mieszaj, aż ryż zostanie równomiernie wymieszany z tostem pomidorowym.
Krok 8:
Wlej wymaganą ilość przegotowanej wody i gotuj ryż na średnim ogniu, aż wolna ciecz zostanie wchłonięta z powierzchni ryżu. Następnie zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i pozwól ryżowi gotować przez kolejne 3-4 minuty. Następnie odłącz kuchenkę i pozostaw ryż pod przykryciem na 10 minut. Podawaj ryż w gorącym sosie pomidorowym, posypując drobno posiekaną zieloną cebulą.
wskazówka: nie zastępuj koncentratu pomidorowego keczupem, lepiej zamiast makaronu wziąć pomidory w puszkach we własnym soku lub naturalny sok pomidorowy.
przepis ryż w sosie pomidorowym jest gotowy!
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Chili - 40 kcal/100g