dżem z zielonych orzechów włoskich

niezwykły, bardzo zdrowy dżem z zielonych orzechów włoskich! Spróbuj zrobić dżem z orzechów, zaskocz krewnych i przyjaciół niezwykłym smakiem. Weź młode orzechy, które jeszcze nie zaczęły tworzyć gęstej skorupy w środku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 13-19 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 57 % 36 g
349 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz zielone orzechy włoskie. Do dżemu idealnie nadają się bardzo młode orzechy mleczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na cięciu są białe, wyraźnie widać, że skórka samego orzecha nie została jeszcze uformowana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić dżem, potrzebujemy bardzo prostego zestawu produktów: orzechów, cukru i wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przede wszystkim przygotuj same orzechy, proces ten zajmuje dość dużo czasu. Ważne! Aby przetworzyć orzechy, noś rękawiczki, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że Twoje paznokcie i dłonie zostaną pomalowane na ciemny kolor i nie umyte przez długi czas. Więc z każdej nakrętki odetnij kucyki po obu stronach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź Szydło, igłę dziewiarską lub dużą igłę i wykonaj wiele nakłuć w orzechu. Jeśli orzech jest trudny do przebicia, oznacza to, że skórka zaczęła się formować w środku, a taki owoc nie nadaje się do dżemu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przebij w ten sposób wszystkie orzechy (mogą być plamy soku, które również ciemnieją w przyszłości, więc bądź ostrożny).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij orzech zimną wodą. Teraz musisz go moczyć przez 8-10 dni, okresowo zmieniając wodę. Moczyłem przez 10 dni, zmieniłem wodę 3 razy (rano, w porze lunchu i wieczorem).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za każdym razem, gdy mija kilka godzin, woda staje się ciemna, co sugeruje, że z orzechów wydobywa się gorycz. Tymczasem same orzechy również stopniowo ciemnieją, tak powinno być.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak wyglądają orzechy dziewiątego i dziesiątego dnia moczenia. Stały się prawie czarne. Spuść wodę z orzechów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij orzechy do małego rondla, przykryj czystą wodą i umieść na dużym ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj orzech przez 3 godziny. Po półtorej godzinie zajrzyj pod pokrywkę i sprawdź, czy woda jest wystarczająca, czy częściowo się zagotowała. Jeśli jest mało płynu, dodaj wrzącą wodę do garnka, aby pokryła wszystkie owoce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy orzechy zostaną ugotowane, staną się jednolitym czarnym kolorem, sprawdź ich gotowość wykałaczką. Orzech powinien łatwo przebić się, a nawet zsunąć z wykałaczki. Spuść pozostałą wodę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj syrop. Wlej 1 litr wody do czystego rondla, dodaj cukier i wyślij do pieca. Po ugotowaniu wyślij orzechy do syropu, lekko zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej, jeśli orzechy stoją przez około 12 godzin (w ten sposób są maksymalnie nasycone słodkim syropem).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ponownie zagotuj zawartość garnka i gotuj dżem przez kolejne 5 minut. A potem to samo: ostudzić, pozostawić do zaparzenia i powtórzyć wszystko ponownie 3-4 razy. Za każdym razem syrop stanie się grubszy, a orzechy słodsze. Gotowałem dżem 5 razy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe! Możesz wlać wrzący dżem do sterylnych słoików i zwinąć na zimę.

zielone orzechy włoskie zawierają dużą ilość substancji takiej jak juglon. Jest to trwały naturalny barwnik, na podstawie którego powstają farby do włosów. To juglon zabarwia dłonie na ciemnobrązowy kolor i sprawia, że paznokcie stają się brudnożółte po przetworzeniu orzechów.

śledzenie, kiedy barwnik dostał się na twoje ręce, jest prawie niemożliwe, ponieważ pojawia się dopiero po kilku godzinach. Dlatego, jeśli to możliwe, przebijaj orzechy w rękawiczkach. Należy pamiętać, że mogą wystąpić rozpryski, a krople juglonu mogą dostać się na twarz lub powierzchnię roboczą stołu kuchennego.

pomimo wszystkich trudności w przygotowaniu dżem okazuje się niezwykły, smaczny i zdrowy!

smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy