chleb pita z serem i jajkiem

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo tanie! Chleb pita z serem i jajkiem przygotujesz w maksymalnie 20 minut. Wszystkie zawarte w nim składniki można wymienić zgodnie z osobistymi preferencjami. To prawdziwe znalezisko na każdą okazję: na przekąskę, w drodze, do pracy, do szkoły, na wakacje, na śniadanie i kolację!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 50 % 24 g
węglowodany 21 % 10 g
321 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita z serem i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował cienkiego ormiańskiego chleba pita (dwa liście). Jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser może być dowolny. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, świeży i pachnący. Zetrzyj go na grubej tarce. Możesz zastąpić twardy ser topionym serem typu "przyjaźń". Aby ułatwić pocieranie, trzymaj go przez 15-20 minut w zamrażarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jajka. Gotuj na twardo(około 8-10 minut po ugotowaniu). Spuść gorącą wodę i zalej zimną. Gdy jajka ostygną, wyjmij, obierz skorupkę. Zetrzyj również grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeży koperek. Osusz ręcznikami papierowymi. Rozdrobnić. Oprócz kopru możesz wziąć pietruszkę, kolendrę, rukolę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż majonez do osobnego pojemnika. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać majonezu, zastąp go kwaśną śmietaną. Wymieszaj z posiekanymi ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pierwszy arkusz cienkiego chleba pita. Równomiernie posmaruj jego powierzchnię cienką warstwą majonezu koperkowego. Odsuń się od krawędzi 2-3 cm i nie układaj na nich nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp powierzchnię równomiernie startymi jajkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pierwszy chleb pita drugim arkuszem. Posmaruj go również majonezem i posyp twardym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak prawidłowo zwinąć chleb pita? Złóż ostrożnie i tak mocno, jak to możliwe, aby nadzienie nie wypadło na brzegach, a sam chleb pita się nie rozerwał. Jeśli rolka nie jest ciasno zwinięta, trudno będzie ją pokroić na piękne kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń rolkę w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie będzie dobrze nasączony i miękki. Pokrój gotową bułkę na porcje i podawaj.

danie można podawać na śniadanie, przekąskę lub jako przekąskę na świątecznym stole. Obfite, smaczne i piękne! Bułka pita to popularna zimna przekąska. Danie jest bardzo smaczne, obfite i uniwersalne, odpowiednie na każdą okazję. Gotowanie wcale nie jest trudne. Przepis pomoże, gdy czas gotowania jest krótki. Próbować. Każdy z pewnością to pokocha!

do sosu majonezowego (lub kwaśnej śmietany) dla smaku można dodać czosnek przepuszczony przez prasę (2-3 ząbki). Jeszcze jedna opcja. Pokrój świeży ogórek na cienkie plasterki, umyj i osusz liście sałaty. Posmaruj chleb pita sosem. Warunkowo podziel na cztery paski. Na każdym z nich ułóż nadzienie. Najpierw jajka, potem posiekane liście sałaty, ser i ogórek. Zwiń ciasną rolkę i wyślij do lodówki na 1 godzinę.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Zielenina koperkowa - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy