skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę pokrzywową? Przygotuj jedzenie. Wlej olej roślinny na dno garnka, w którym będzie gotowana zupa. Olej może być wszystkim, najważniejsze jest to, że nie ma silnego aromatu. Możesz użyć ghee, wtedy smak gotowej zupy będzie miał niewielką kremową nutę. W rozgrzanym oleju umieść marchewki, obrane i starte na grubej tarce. Smażyć posiekane marchewki do miękkości, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Krok 2:
Weź młode pokrzywy do zupy lub używaj tylko czubków starszych pokrzyw. Takie warzywa są delikatniejsze w strukturze i smaku. Łodygi są często zbyt twarde i sztywne. Zalej pokrzywy wrzącą wodą, a następnie drobno posiekaj.
Krok 3:
Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój na małe kawałki tej samej wielkości. Umieść go na patelni z marchewką, smaż warzywa razem. Możesz dodać trochę przypraw do smaku, na przykład mielony czarny pieprz, kurkuma, curry, mielona papryka. Podsmaż przyprawy razem z warzywami.
Krok 4:
Napełnij warzywa wrzącą wodą, dodaj wymaganą ilość ryżu, dodaj sól. Możesz dodać niewielką ilość pieprzu laurowego i ziela angielskiego z groszkiem. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 5:
Pod koniec gotowania dodaj posiekane pokrzywy, gotuj jeszcze przez kilka minut i zdejmij zupę pokrzywową z ognia. W razie potrzeby dodaj posiekane świeże zioła do gotowej zupy. Podawaj gotową zupę pokrzywową na gorąco. Podczas serwowania zupę można uzupełnić świeżą śmietaną lub majonezem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g