Sałatka z tuńczykiem ogórkiem jajkiem

smak dzieciństwa: przygotowanie sałatki z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem. Chociaż sałatka składa się tylko z trzech składników, okazuje się dość sycąca. W czasach radzieckich taka sałatka z konserwami rybnymi była bardzo popularna i nawet teraz nie traci na znaczeniu. W końcu potrzebuje niedrogich i prostych składników.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem ogórkiem jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do sałatki. Weź duże jajka na sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij rybę w puszkach ze słoika i strząśnij resztki płynu. Jeśli ryba ma duże kości i grzbiet, które zwykle znajdują się w dużych kawałkach ryby, usuń je. Użyj rąk lub widelca, aby podzielić tuńczyka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Wybierz ogórki, które nie są powolne, soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Następnie możesz po prostu pokroić jajka w małe kostki, wymieszać wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Proponuję zrobić sałatkę warstwową z pięknym wzorem. Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek. Drobno posiekaj białka nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żółtka można natychmiast zetrzeć na drobnej tarce w osobnym naczyniu. Wolę wcierać żółtka bezpośrednio w sałatkę, aby zachować lekkość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatkę można uformować w salaterce (najlepiej użyć przezroczystego szkła, aby wszystkie warstwy były widoczne). Jeśli chcesz podawać sałatkę w porcjach, odpowiednie są miski, szerokie szklanki lub porcje sałatek. Uformowałem sałatkę na talerzu za pomocą pierścienia do gotowania. Połóż ogórki pierwszą warstwą i spłaszcz. Posmaruj ogórki majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż mięso z tuńczyka w puszce równomiernie na wierzchu i posmaruj je również majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż posiekane białka następną warstwą i posmaruj je majonezem. Na wierzchu białek zetrzyj żółtka na drobnej tarce ostatnią warstwą. Sałatkę można natychmiast podać lub przechowywać w lodówce do namoczenia na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu, musisz ją delikatnie dokręcić folią spożywczą, uważając, aby folia nie zwisała i nie dotykała startych żółtek (w przeciwnym razie cała warstwa żółtek pozostanie na folii spożywczej). Zapobiegnie to wietrzeniu sałaty, ponieważ żółtka szybko wysychają i ciemnieją. Przed podaniem udekoruj sałatkę plasterkami ogórka i gałązkami pietruszki.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy