skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem ogórkiem jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do sałatki. Weź duże jajka na sałatkę.
Krok 2:
Wyjmij rybę w puszkach ze słoika i strząśnij resztki płynu. Jeśli ryba ma duże kości i grzbiet, które zwykle znajdują się w dużych kawałkach ryby, usuń je. Użyj rąk lub widelca, aby podzielić tuńczyka na małe kawałki.
Krok 3:
Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Wybierz ogórki, które nie są powolne, soczyste.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Następnie możesz po prostu pokroić jajka w małe kostki, wymieszać wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Proponuję zrobić sałatkę warstwową z pięknym wzorem. Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek. Drobno posiekaj białka nożem.
Krok 5:
Żółtka można natychmiast zetrzeć na drobnej tarce w osobnym naczyniu. Wolę wcierać żółtka bezpośrednio w sałatkę, aby zachować lekkość.
Krok 6:
Sałatkę można uformować w salaterce (najlepiej użyć przezroczystego szkła, aby wszystkie warstwy były widoczne). Jeśli chcesz podawać sałatkę w porcjach, odpowiednie są miski, szerokie szklanki lub porcje sałatek. Uformowałem sałatkę na talerzu za pomocą pierścienia do gotowania. Połóż ogórki pierwszą warstwą i spłaszcz. Posmaruj ogórki majonezem.
Krok 7:
Rozłóż mięso z tuńczyka w puszce równomiernie na wierzchu i posmaruj je również majonezem.
Krok 8:
Rozłóż posiekane białka następną warstwą i posmaruj je majonezem. Na wierzchu białek zetrzyj żółtka na drobnej tarce ostatnią warstwą. Sałatkę można natychmiast podać lub przechowywać w lodówce do namoczenia na 1 godzinę.
Krok 9:
Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu, musisz ją delikatnie dokręcić folią spożywczą, uważając, aby folia nie zwisała i nie dotykała startych żółtek (w przeciwnym razie cała warstwa żółtek pozostanie na folii spożywczej). Zapobiegnie to wietrzeniu sałaty, ponieważ żółtka szybko wysychają i ciemnieją. Przed podaniem udekoruj sałatkę plasterkami ogórka i gałązkami pietruszki.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g