skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podstawę dla tego dania-to tłuczone ziemniaki. Ziemniaki myjemy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. To około 20-25 minut-w zależności od wielkości bulw. Spuść całą wodę, dodaj masło i zmiażdż ziemniaki. Przenieś tłuczone ziemniaki do miski. Spróbuj soli, jeśli to nie wystarczy, możesz posolić ziemniaki.
Krok 2:
Wbij jajka do miski z lekko schłodzonymi zmiętymi ziemniakami i dodaj twardy ser starty na grubej tarce. Lepiej jest używać jajek domowych, wtedy ciasto nabierze bogatego żółtego koloru, a gotowe danie będzie smaczniejsze.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj łyżką lub widelcem. Powinieneś uzyskać lepką masę.
Krok 4:
Następnie dodaj przesianą mąkę.
Krok 5:
Zagniataj ciasto. Ilość mąki może nieznacznie różnić się od podanej w przepisie, ponieważ mąka jest inna. Skoncentruj się na tym, że ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, aby można było z niego zrobić kulki. Nie powinien przyklejać się do rąk, ale nie powinien też być zbyt mączny.
Krok 6:
Cztery małe ciasta wyjdą z powstałego ciasta, więc wizualnie podziel je na 4 części i zwiń Kolobok z każdej z nich.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Następnie bierzemy kulkę ciasta, przenosimy ją na patelnię i ugniatamy łyżką do ciasta - nie robimy zbyt cienkiego ciasta, powinno być bujne. Smaż przedmiot z jednej strony na umiarkowanym ogniu przez 4-5 minut, aż się zrumieni.
Krok 8:
Odwróć się na drugą stronę i smaż w tym samym czasie. Wyjmij gotowe ciasto z patelni i usmaż pozostałe trzy kawałki.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
proste i niedrogie danie z ziemniaków. Podawaj tortille do drugich dań lub jedz tak po prostu. Smacznego! Gotuj i smakuj - nie pożałujesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g