tortille ziemniaczane na patelni

placki ziemniaczane z serem to pyszna przekąska. Lepiej jeść je na gorąco, ponieważ zawierają ser, który topi się po podgrzaniu - stwardnieje na zimno. Te tortille z kwaśną śmietaną są bardzo smaczne. Lepiej gotować je z młodych ziemniaków, ale jeśli pozwala na to sezon. W razie potrzeby możesz dodać posiekany świeży koperek do ciasta. Przygotowanie jest proste, okazuje się rumiane, pachnące i apetyczne!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 53 % 21 g
218 kcal
IG: 48 / 0 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj podstawę dla tego dania-to tłuczone ziemniaki. Ziemniaki myjemy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. To około 20-25 minut-w zależności od wielkości bulw. Spuść całą wodę, dodaj masło i zmiażdż ziemniaki. Przenieś tłuczone ziemniaki do miski. Spróbuj soli, jeśli to nie wystarczy, możesz posolić ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski z lekko schłodzonymi zmiętymi ziemniakami i dodaj twardy ser starty na grubej tarce. Lepiej jest używać jajek domowych, wtedy ciasto nabierze bogatego żółtego koloru, a gotowe danie będzie smaczniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj łyżką lub widelcem. Powinieneś uzyskać lepką masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przesianą mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto. Ilość mąki może nieznacznie różnić się od podanej w przepisie, ponieważ mąka jest inna. Skoncentruj się na tym, że ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, aby można było z niego zrobić kulki. Nie powinien przyklejać się do rąk, ale nie powinien też być zbyt mączny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cztery małe ciasta wyjdą z powstałego ciasta, więc wizualnie podziel je na 4 części i zwiń Kolobok z każdej z nich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Następnie bierzemy kulkę ciasta, przenosimy ją na patelnię i ugniatamy łyżką do ciasta - nie robimy zbyt cienkiego ciasta, powinno być bujne. Smaż przedmiot z jednej strony na umiarkowanym ogniu przez 4-5 minut, aż się zrumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć się na drugą stronę i smaż w tym samym czasie. Wyjmij gotowe ciasto z patelni i usmaż pozostałe trzy kawałki.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

proste i niedrogie danie z ziemniaków. Podawaj tortille do drugich dań lub jedz tak po prostu. Smacznego! Gotuj i smakuj - nie pożałujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy