turecka zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem

zdrowe, pikantne, wykonane z prostych potraw, szybkie, jasne! Turecka zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem jest przygotowywana z prostych produktów i po prostu prostych. Uzyskuje bardzo bogaty, zapadający w pamięć smak z lekką szczyptą. Ponadto jest sycący, dobrze nasycony, odpowiedni na rodzinne obiady.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 62 % 8 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jeśli nie masz suszonej papryki w postaci płatków, zamień ją na mieloną paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Soczewicę i bulgur dokładnie spłucz pojedynczo w zimnej wodzie, aż będą czyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię włożyć soczewicę. Przykryj czystą wodą lub bulionem warzywnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj bulion, usuwając wydzielającą się pianę. Gdy zupa się zagotuje, dodaj bulgur, suszoną paprykę i ziele angielskie do garnka. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i spasseruj cebulę, aż stanie się przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Jeśli nie masz pod ręką pasty pomidorowej, możesz zastąpić ją keczupem lub świeżymi pomidorami, które należy obrać i drobno zetrzeć na puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś powstałą pieczeń do garnka z zupą. Dodaj suszoną miętę i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj zupę pod przykryciem na minimalnym ogniu, aż bulgur i soczewica będą miękkie. Sól zupę do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gotową zupę do talerzy, posyp posiekanymi ziołami, takimi jak kolendra, i podawaj. Ważne jest, aby pamiętać, że drugiego dnia bulgur bardzo pęcznieje i wchłania prawie cały bulion, więc nie powinieneś gotować takiej zupy na przyszłość. Lub początkowo Dodaj do niego o połowę więcej bulionu. Smacznego!

bardzo smaczna, przepyszna turecka zupa o pięknej nazwie zupa panny młodej lub turecka zupa ślubna. Ma swoją legendę. Każda panna młoda przygotowuje tę zupę w przeddzień ślubu, aby życie było szczęśliwe, a relacje małżeńskie płynne.

legenda zupy panny młodej.
zupa z soczewicy i bulguru otrzymała tę nazwę dzięki dziewczynie Ezo, która mieszkała na początku XX wieku w Anatolii w Turcji. Słynęła ze swojej urody. Rodzice Yezo, bez jej zgody, wydali ją za mąż za młodego mężczyznę, który był zakochany w innej kobiecie. Po roku małżeństwa bez miłości dziewczyna wróciła do domu. Po kilku latach Ezo po raz drugi wyszła za mąż za dalekiego krewnego, który mieszkał w Syrii. Dziewczyna nie nawiązała relacji z teściową, a daleko od ojczyzny bardzo tęskniła za rodziną. I ku pamięci mamy, Yezo stworzyła tę zupę, która później została nazwana "zupą panny młodej "lub"Yezo chorbasi".
i przygotujemy go tak, aby urozmaicić menu.

pomimo braku mięsa w zupie i niewielkiej ilości składników, to danie stwarza uczucie sytości i przyjemności. Bulgur i soczewica tworzą iluzję, że zupa jest gotowana na bulionie mięsnym, najwyraźniej dlatego zupa naprawdę podobała się nie tylko mnie, ale także mojemu mężowi, ojcu i młodszemu synowi.
soczewica, a także bulgur, dzięki specjalnemu przetwarzaniu, zawierają wiele cennych substancji, co oznacza, że taka zupa jest również przydatna. To danie jest odpowiednie dla tych, którzy lubią zdrowe odżywianie, poszczą lub są wegetarianami.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy