skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z czerwonej fasoli? Przygotuj składniki. Pierś z kurczaka można ugotować z wyprzedzeniem lub użyć z wcześniej przygotowanego dania z kurczaka. Fasola i kukurydza w puszkach. Papryka jedna duża lub dwie małe. Sałata czerwona cebula. Do sosu sałatkowego możesz użyć zalecanego sosu lub po prostu oliwy z oliwek. Weź sól do smaku, możesz również dodać czarny mielony pieprz.
Krok 2:
Weź głębokie naczynie do sałatek-miskę, salaterkę. Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka bez kości w małe kostki i włóż do salaterki.
Krok 3:
Ostrożnie otwórz puszkę czerwonej fasoli w puszkach, odcedź płyn i spłucz fasolę zimną wodą. Włóż odpowiednią ilość fasoli do salaterki. Do sałatki możesz również wziąć gotowaną czerwoną fasolę.
Krok 4:
Ostrożnie otwórz puszkę kukurydzy w puszkach, spuść płyn. Dodaj odpowiednią ilość kukurydzy do salaterki.
Krok 5:
Umyj czerwoną paprykę, odetnij łodygę i uwolnij ją z nasion. Opłucz paprykę zimną wodą wewnątrz i na zewnątrz. Strząśnij owoce z nadmiaru płynu i pokrój paprykę w drobną kostkę. Dodaj posiekaną paprykę do sałatki.
Krok 6:
Obierz cebulę sałatkową i pokrój w małe kostki. Dodaj go do sałatki.
Krok 7:
Spłucz świeżą natkę pietruszki pod bieżącą zimną wodą i osusz. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do sałatki. Możesz również dodać koperek, kolendrę lub mieszankę świeżych ziół do smaku.
Krok 8:
Do sosu sałatkowego w misce wymieszaj olej roślinny (wziąłem winogrono), ocet jabłkowy i gotową musztardę (moja jest rosyjska, ale będzie pyszna z Dijon). Sól i czarny pieprz można dodać do dressingu lub dodać bezpośrednio do samej sałatki. Dopraw sałatkę przygotowanym dressingiem i wymieszaj. Spróbuj ponownie na soli i w razie potrzeby Posol.
Krok 9:
Gotową sałatkę można podawać natychmiast po jej przygotowaniu, ale sałatka będzie miała bogatszy smak, jeśli stanie trochę w lodówce przed podaniem. Sałatka może być oferowana jako niezależne danie lub możesz urozmaicić stół potrawami ziemniaczanymi.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal / 100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g