Zielona kapuśniak z pokrzywą i szczawiem z jajkiem

przydatne, łatwe, wiosenne! Proste, szybkie i smaczne! Zielona kapuśniak z pokrzywy i szczawiu z jajkiem jest bardzo prosta i bardzo szybka do ugotowania. Będą szczególnie smaczne wiosną, kiedy warzywa są młode, soczyste i bogate w witaminy. A używając go świeżo mrożonego, możesz ugotować tę zdrową zupę zimą!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zieloną kapuśniak z pokrzywą i szczawiem z jajkiem? Przygotuj niezbędne produkty. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Szpinak można zastąpić sałatą lodową. Zamiast masła nadaje się ghee. Miałem przyprawiony bulion z kurczaka, więc jest trochę ciemny. Ale możesz wziąć przefiltrowaną wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby podać, ugotuj jajka. Napełnij je wodą, zagotuj. Gotuj jajka na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Wystarczy jedna średnia cebula lub duża połowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz, umyj ziemniaki. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie spłucz warzywa pod bieżącą wodą. Usuń grube łodygi z pokrzywy, użyj młodych, delikatnych liści. Jeśli pokrzywa jest zbyt paląca, załóż rękawiczki. Drobno posiekaj pokrzywy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szczaw jest również drobno posiekany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel mrożony szpinak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rondlu rozpuść masło (lub ghee). Połóż cebulę. Podsmaż cebulę na umiarkowanym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść przygotowane ziemniaki na patelni z cebulą. Mieszając, smaż ziemniaki z cebulą przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij warzywa bulionem lub wodą, dodaj ogień. Zagotuj bulion z warzywami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj zupę na umiarkowanym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, sól. Nie dopuścić do intensywnego wrzenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż posiekane pokrzywy i szczaw do rondla, wymieszaj. Po ugotowaniu gotuj zupę z ziołami nie dłużej niż 1 minutę. Przełącz na minimalne ciepło bez wrzenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wlej około połowy objętości zupy do innej miski. Zmiel wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, aż nie będzie bardzo gładkiego puree.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie wlej Puree z powrotem do rondla. Dodaj mrożony szczaw lub sałatę lodową do kapuśniaka, wymieszaj. W razie potrzeby sól zupy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj garnek pokrywką i pozostaw na wyłączonym kuchence na 5 minut, aby zupa się zaparzyła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej zieloną kapuśniak do talerzy, dodając do każdej połowy ugotowane jajko. W razie potrzeby podawaj ze śmietaną. Smacznego!

jak zamrozić świeże warzywa na zimę, możesz zobaczyć tutaj https://1000.menu/cooking/30053-kak-zamorozit-shchavel-na-zimu .

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy