dżem z płatków róży herbacianej

pachnący i bardzo zdrowy dżem z płatków róży herbacianej. Róża herbaciana jest hipnotyzująco pięknym kwiatem, który ma wiele korzystnych właściwości. Róża ma korzystny wpływ na mięsień sercowy, jest szeroko stosowana w kosmetologii i pomaga w przeziębieniach. Dzisiaj zrobimy dżem z tego pięknego kwiatu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw Zbierz otwarte pąki róż herbacianych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyłem dwóch różnych rodzajów: różowego i bordowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oderwij pąki nowo otwartych kwiatów i wyślij je do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij do góry zimną, czystą wodą i pozostaw na chwilę. Jest to konieczne przede wszystkim, aby małe robaki, robaki i pająki wynurzyły się z kwiatów. Następnie spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel płatki od łodygi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wszystkie inne komponenty. Umyj i osusz cytrynę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed zrobieniem dżemu Wrzuć płatki róż do durszlaka i ponownie spłucz pod zimną bieżącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wodę do rondla i wlej cukier. Umieścić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu wyciśnij sok z połowy cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij płatki do wrzącej słodkiej wody. Dla wygody możesz rzucać płatkami w porcjach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciągle mieszając, poczekaj, aż się zagotuje. Zdejmij patelnię z ognia i całkowicie ostudź syrop różany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ponownie umieść patelnię na kuchence i po ugotowaniu ponownie wyjmij i ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powtórz procedurę kilka razy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję dżemu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodziłem i gotowałem sześć razy. Ostatnie dwa razy po ugotowaniu zmniejszyłem ogień do najniższego poziomu i mieszając gotowałem płatki przez około minutę. W rezultacie dostałem dżem o średniej gęstości. Pozostaw patelnię do całkowitego ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pachnący różowy dżem jest gotowy! Podawaj do herbaty!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dżem można również zwinąć w sterylne słoiki i wysłać do długotrwałego przechowywania w chłodnym miejscu.

zalety róży herbacianej są od dawna znane i niezaprzeczalne. Płatki tego cudownego kwiatu zawierają wiele witamin i kwasów organicznych. użyj kwiatu do przygotowania herbaty, nalewek, olejków, dżemu, wody różanej i wielu innych.

w czasach starożytnych pąki kwiatowe były używane do leczenia zaburzeń nerwowych, serca, nerek, wszelkiego rodzaju stanów zapalnych itp.
różowe płatki były używane do zabiegów przeciwstarzeniowych, a obecnie ten kwiat jest szeroko stosowany w kosmetologii.

dżem różany jest równie przydatny. Aby go przygotować, weź tylko najbardziej pachnące pąki, a wynik z pewnością cię zadowoli!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki róż - 0   kcal/100g

Podobne przepisy