skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw Zbierz otwarte pąki róż herbacianych.
Krok 2:
Użyłem dwóch różnych rodzajów: różowego i bordowego.
Krok 3:
Oderwij pąki nowo otwartych kwiatów i wyślij je do głębokiej miski.
Krok 4:
Napełnij do góry zimną, czystą wodą i pozostaw na chwilę. Jest to konieczne przede wszystkim, aby małe robaki, robaki i pająki wynurzyły się z kwiatów. Następnie spuść wodę.
Krok 5:
Oddziel płatki od łodygi.
Krok 6:
Przygotuj wszystkie inne komponenty. Umyj i osusz cytrynę.
Krok 7:
Przed zrobieniem dżemu Wrzuć płatki róż do durszlaka i ponownie spłucz pod zimną bieżącą wodą.
Krok 8:
Wlej wodę do rondla i wlej cukier. Umieścić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 9:
Wyślij płatki do wrzącej słodkiej wody. Dla wygody możesz rzucać płatkami w porcjach.
Krok 10:
Ciągle mieszając, poczekaj, aż się zagotuje. Zdejmij patelnię z ognia i całkowicie ostudź syrop różany.
Krok 11:
Następnie ponownie umieść patelnię na kuchence i po ugotowaniu ponownie wyjmij i ostudź.
Krok 12:
Powtórz procedurę kilka razy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję dżemu.
Krok 13:
Schłodziłem i gotowałem sześć razy. Ostatnie dwa razy po ugotowaniu zmniejszyłem ogień do najniższego poziomu i mieszając gotowałem płatki przez około minutę. W rezultacie dostałem dżem o średniej gęstości. Pozostaw patelnię do całkowitego ostygnięcia.
Krok 14:
Pachnący różowy dżem jest gotowy! Podawaj do herbaty!
Krok 15:
Dżem można również zwinąć w sterylne słoiki i wysłać do długotrwałego przechowywania w chłodnym miejscu.
zalety róży herbacianej są od dawna znane i niezaprzeczalne. Płatki tego cudownego kwiatu zawierają wiele witamin i kwasów organicznych. użyj kwiatu do przygotowania herbaty, nalewek, olejków, dżemu, wody różanej i wielu innych.
w czasach starożytnych pąki kwiatowe były używane do leczenia zaburzeń nerwowych, serca, nerek, wszelkiego rodzaju stanów zapalnych itp.
różowe płatki były używane do zabiegów przeciwstarzeniowych, a obecnie ten kwiat jest szeroko stosowany w kosmetologii.
dżem różany jest równie przydatny. Aby go przygotować, weź tylko najbardziej pachnące pąki, a wynik z pewnością cię zadowoli!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki róż - 0 kcal/100g