Sałatka paluszki krabowe kukurydza ogórek

Jasny, pyszny i sycący, z prostych potraw! Sałatka z paluszkami krabowymi, kukurydzą i ogórkiem według tego przepisu okazuje się najdelikatniejsza. Jeśli położysz go warstwami-wygląda bardzo pięknie i jasno, może ozdobić każdy świąteczny stół. Jeśli nie ma dużo czasu, możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 38 % 8 g
103 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z paluszków krabowych z kukurydzą i ogórkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierając paluszki krabowe, należy zwrócić uwagę na datę ważności. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej gotować jajka z wyprzedzeniem, aby później nie czekać, aż ostygną. Umyj je i ugotuj na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Zetrzyj je na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sałatkę można układać warstwami w dużej salaterce lub w porcjach. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj dno cienką warstwą majonezu. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona. Rozłóż warstwę kukurydzy na majonezie i spłaszcz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj kukurydzę cienką warstwą majonezu, pozostawiając brzegi bez majonezu. Więc sałatka będzie wyglądać schludnie. Ułóż żółtka w następnej warstwie i posmaruj majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek i odetnij ogon. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Osusz i pokrój ogórek w drobną kostkę. Ułóż w następnej warstwie. Jeśli ogórki są zbyt wodniste, po zmieleniu można je lekko wycisnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ogórki cienką warstwą majonezu. Pokrój paluszki krabowe w małe kostki i ułóż w następnej warstwie, posmaruj odrobiną majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń wiotkie liście z zielonej cebuli, opłucz ją i wysusz. Następnie posiekaj nożem i ułóż z niego kolejną warstwę sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zakończ sałatkę warstwą posiekanych białek. Wyrównaj powierzchnię, aby sałatka wyglądała schludnie. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie zdejmij pierścień do formowania przed podaniem i udekoruj wierzch sałatki według własnego uznania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Resztę składników ułożyłem warstwami w dużej salaterce.

w naszej rodzinie wszyscy uwielbiają taką sałatkę. Jeśli doprawisz go domowym majonezem, możesz go również podać dzieciom.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy