bakłażan pieczony z serem i czosnkiem w piekarniku

Szybkie, soczyste, z prostym i pysznym nadzieniem - na wakacje! Bakłażany pieczone z serem i czosnkiem w piekarniku ozdobią każdy stół. Spędzisz na nich trochę czasu, a najprostsze składniki będą używane do nadzienia!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 14 % 4 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bakłażana z serem i czosnkiem w piekarniku? Bardzo proste i smaczne danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli twój bakłażan nie jest bardzo duży, wystarczy 3-4 kawałki. jeśli warzywa są podłużne i wystarczająco duże, ilość nadzienia wystarczy na 2 sztuki. Ilość nadzienia wystarczyła na 3 średnie bakłażany o łącznej wadze 600 g. Najpierw rozpuść masło i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser-Goudę, holenderski, rosyjski, mozzarellę bez smaku do pizzy. Najważniejsze jest to, że dobrze się topi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Udział jaj w nadzieniu można zwiększyć, na przykład, umieścić nie 2, ale 3 jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz jajka na twardo, starty ser i stopione masło. Posyp solą, pieprzem do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek nożem. W tym przepisie gotowy pieczony bakłażan posypuje się czosnkiem, ale jeśli chcesz, możesz dodać czosnek bezpośrednio do nadzienia i upiec. Tutaj sam zdecyduj, jak ci się podoba. Możesz także dostosować ilość czosnku do swojego smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj bakłażany, osusz, pokrój wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij miąższ, uważając, aby nie uszkodzić ścian. Użyłem specjalnej łyżki-Noisette. Możesz użyć zwykłej łyżeczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż bakłażany do wrzącej osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Następnie wyjmij warzywa i osusz. Jest to konieczne, aby bakłażan stał się bardziej miękki, a nadmiar goryczy zniknął. Bakłażana nie można gotować, ale po prostu posypać solą i pozostawić na 5-10 minut, a następnie spłukać. Pamiętaj, że nie wszystkie odmiany bakłażana są gorzkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadziewaj bakłażany przygotowanym nadzieniem. Czas gotowania można skrócić, przygotowując nadzienie jednocześnie z gotowaniem bakłażana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie włóż łódki do natłuszczonego naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 140-160°c na 15-20 minut, aż ser się stopi. Jeśli bakłażan nie stanie się miękki w tym czasie, możesz wydłużyć czas, aż warzywa będą gotowe. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gorące nadziewane łodzie na talerz i natychmiast posyp posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy