skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny biały sos beszamelowy? Przygotuj niezbędne składniki. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Mleko nie powinno być zimne, podgrzej je lekko na małym ogniu. Ułatwi to jednorodność sosu.
Krok 2:
Aby przygotować sos, weź grubościenną patelnię lub patelnię. W tym przypadku nie używaj emaliowanych naczyń, aby sos nie przylegał do dna. W rondelku na małym ogniu roztop masło.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny do garnka, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę do oleju, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki. Lepiej to zrobić trzepaczką, łatwiej jest im uczynić masę bardziej jednorodną. Trudniej to zrobić łyżką. Na małym ogniu, ciągle mieszając, opiekaj mąkę, aż będzie złotobrązowa.
Krok 5:
W cienkim strumieniu w małych porcjach (3-4 łyżki) wlej ciepłe mleko. Bardzo ważne jest, aby jednocześnie aktywnie mieszać wszystko, aż każda porcja mleka zostanie całkowicie połączona z mąką.
Krok 6:
Co najważniejsze, nie spiesz się. Stopniowo dodawaj mleko. Jeśli wlejesz dużo mleka na raz, tworzenie się grudek jest nieuniknione. Przy aktywnym mieszaniu wlej części całego mleka.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj sos, aż będzie całkowicie gładki. Posolić SOS.
Krok 8:
Dusić sos do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj, aby nie zapominać o ciągłym mieszaniu, aby sos się nie przypalił i nie stał się grudkowaty. Jeśli sos jest gęsty, dodaj więcej mleka. Jeśli wręcz przeciwnie, jest płynny, zagotuj go do pożądanej gęstości. Pamiętaj jednak, że po schłodzeniu sos będzie gęstszy.
Krok 9:
Użyj sosu beszamelowego do przygotowania różnych potraw lub jako sos. Smacznego!
pod koniec gotowania do sosu beszamelowego można dodać różne przyprawy. Których wybór zależy od potrawy, do której przygotowania używany jest sos.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g