skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z mniszka lekarskiego, weź młode liście świeżego mniszka lekarskiego, koperek, pomidory, jajka na twardo, zielony groszek i majonez. Jeśli wcześniej ugotujesz jajka, przygotowanie takiej sałatki zajmie kilka minut.
Krok 2:
Najpierw napełnij liście mniszka lekarskiego dużą ilością wody w obszernej misce lub misce, aby wszystkie resztki ziemi opadły na dno. Następnie dobrze spłucz liście pod bieżącą wodą i zalej czystą zimną wodą z dodatkiem kwasu cytrynowego lub innego. odstaw na godzinę lub dwie. W tym czasie nadmiar goryczy zniknie z liści mniszka lekarskiego.
Krok 3:
Opłucz również pozostałe warzywa - koperek i pomidory, osusz je ręcznikiem papierowym. Zacznij składać sałatkę. Grubo posiekaj liście mniszka lekarskiego, nieco mniejsze - koperek.
Krok 4:
Pokrój pomidory i jajka na kliny. Odgrywają nie tylko rolę składową, ale także są ozdobą sałatki. Jasne czerwone plamy pomidora i biało-żółte jajka wyglądają bardzo apetycznie i korzystnie na tle świeżych zieleni.
Krok 5:
Złóż warzywa do miski podkładem.
Krok 6:
Na tym zielonym dywanie ułóż luźno jasne kliny pomidora.
Krok 7:
Otwórz puszkę zielonego groszku w puszkach i dodaj kilka łyżek groszku do sałatki, usuwając go z nalewania.
Krok 8:
Rozrzuć plasterki jajek malowniczo.
Krok 9:
Nałóż siatkę majonezową na to piękno, dodaj trochę soli. Wzdłuż krawędzi talerza można przejść przez posypanie czerwonej papryki lub czarnego mielonego pieprzu.
Krok 10:
Udekoruj sałatkę liśćmi mniszka lekarskiego i od razu podawaj! Pyszna sałatka witaminowa ze świeżymi ziołami mniszka lekarskiego jest gotowa.
sałatki z liści mniszka lekarskiego są popularne szczególnie wiosną, kiedy brakuje świeżych warzyw z ogrodu. Następnie mniszek lekarski idzie na dalszy plan, ponieważ pojawiają się świeże warzywa i zioła w ogrodzie. Ale nie zapominaj, że mniszek lekarski latem daje więcej niż jeden plon liści-możesz je zbierać aż do mrozu, najważniejsze jest, aby wybrać świeże młode rośliny w miejscu oddalonym od dróg.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g