Sałatka z liści mniszka lekarskiego z jajkiem i pomidorem

przepis na pyszną sałatkę witaminową z liśćmi mniszka lekarskiego. Sałatki z mniszka lekarskiego są pełne witamin i mikroelementów w dużych ilościach. Musisz wybrać liście z tych roślin, które jeszcze nie kwitły, młodych i delikatnych. Dodaj warzywa, jajka, boczek, kiełbasę do liści mniszka lekarskiego - wszystko będzie odpowiednie!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 25 % 5 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z mniszka lekarskiego, weź młode liście świeżego mniszka lekarskiego, koperek, pomidory, jajka na twardo, zielony groszek i majonez. Jeśli wcześniej ugotujesz jajka, przygotowanie takiej sałatki zajmie kilka minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw napełnij liście mniszka lekarskiego dużą ilością wody w obszernej misce lub misce, aby wszystkie resztki ziemi opadły na dno. Następnie dobrze spłucz liście pod bieżącą wodą i zalej czystą zimną wodą z dodatkiem kwasu cytrynowego lub innego. odstaw na godzinę lub dwie. W tym czasie nadmiar goryczy zniknie z liści mniszka lekarskiego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz również pozostałe warzywa - koperek i pomidory, osusz je ręcznikiem papierowym. Zacznij składać sałatkę. Grubo posiekaj liście mniszka lekarskiego, nieco mniejsze - koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory i jajka na kliny. Odgrywają nie tylko rolę składową, ale także są ozdobą sałatki. Jasne czerwone plamy pomidora i biało-żółte jajka wyglądają bardzo apetycznie i korzystnie na tle świeżych zieleni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż warzywa do miski podkładem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tym zielonym dywanie ułóż luźno jasne kliny pomidora.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Otwórz puszkę zielonego groszku w puszkach i dodaj kilka łyżek groszku do sałatki, usuwając go z nalewania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozrzuć plasterki jajek malowniczo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nałóż siatkę majonezową na to piękno, dodaj trochę soli. Wzdłuż krawędzi talerza można przejść przez posypanie czerwonej papryki lub czarnego mielonego pieprzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę liśćmi mniszka lekarskiego i od razu podawaj! Pyszna sałatka witaminowa ze świeżymi ziołami mniszka lekarskiego jest gotowa.

sałatki z liści mniszka lekarskiego są popularne szczególnie wiosną, kiedy brakuje świeżych warzyw z ogrodu. Następnie mniszek lekarski idzie na dalszy plan, ponieważ pojawiają się świeże warzywa i zioła w ogrodzie. Ale nie zapominaj, że mniszek lekarski latem daje więcej niż jeden plon liści-możesz je zbierać aż do mrozu, najważniejsze jest, aby wybrać świeże młode rośliny w miejscu oddalonym od dróg.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy