skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Korz. Aby przygotować ciasto, potrzebujemy: biszkopt (może być czekoladowy lub z dowolnymi dodatkami, na przykład cytryną); masło.
Krok 2:
Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Pokrój ciasteczka nożem na duże okruchy. Możesz zmielić ciasteczka w blenderze na małe okruchy. I zwykle to robię, ale tym razem chciałem, aby ciasteczka w bazie były bardziej namacalne w strukturze.
Krok 4:
Wlej masło do Ciasteczek i dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia (Ø 16-20 cm)umieścić na talerzu. Wskazane jest owinięcie krawędzi formy wewnątrz folią octanową, a następnie krawędzie sernika będą idealnie równe-sprawdzone . Wlać okruchy ciastek z masłem do formy i wygładzić. Umieść formę w lodówce na 1 godzinę.
Krok 6:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: kremowy ser twarogowy bez dodatków; śmietana (20% tłuszczu); żelatyna w proszku; gotowane mleko skondensowane; cukier puder; Skórka z cytryny.
Krok 7:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej śmietany i pozostawić na 20 minut.
Krok 8:
Rozpuść spęcznioną żelatynę na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Krok 9:
Ubij osobno ser o temperaturze pokojowej, pozostałą śmietanę, posiekaną skórkę z cytryny i gotowane mleko skondensowane.
Krok 10:
Ubij masę, aż będzie puszysta i gładka.
Krok 11:
Kontynuując ubijanie, wlej rozgrzaną śmietanę z żelatyną do śmietany. Ubijaj z dużą prędkością, ponieważ krem zaczyna gęstnieć niemal natychmiast. Aby żelatyna, chłodzona, nie zbierała się w grudki, musisz szybko wymieszać ją z kremem.
Krok 12:
Przenieś nadzienie serowe na schłodzone ciasto i spłaszcz. Zrób wszystko szybko. Wskazane jest lekkie potrząśnięcie formą, nie odrywając się od stołu, aby krem lepiej się rozproszył.
Krok 13:
Dokręć górną część formy folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Krok 14:
Usuń dzieloną formę z gotowego sernika. Za pomocą torebki cukierniczej udekoruj sernik różami schłodzonego gotowanego skondensowanego mleka i świeżą miętą. Smacznego!
zrobiłem wiele różnych serników - zarówno z ciastami, jak i bez. Ale ten jest prawdopodobnie jednym z najbardziej udanych. Jego tekstura jest delikatniejsza niż delikatna. Obecność gotowanego skondensowanego mleka nadaje ciastu jasny karmelowy smak i piękny beżowy odcień. Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g