prosty sernik bez twarogu z ciasteczkami

efektowne ciasto to świetny prezent na każdą okazję. Najpopularniejszym ciastem bez pieczenia jest sernik z podstawą ciastek. Ma wyraźny kremowy smak. Ten przepis na sernik podbija prostotą przygotowania, a ponadto jest uważany za klasyczny. Może być podawany jako deser na romantyczne wakacje!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 50 % 24 g
300 kcal
IG: 8 / 33 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Korz. Aby przygotować ciasto, potrzebujemy: biszkopt (może być czekoladowy lub z dowolnymi dodatkami, na przykład cytryną); masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ciasteczka nożem na duże okruchy. Możesz zmielić ciasteczka w blenderze na małe okruchy. I zwykle to robię, ale tym razem chciałem, aby ciasteczka w bazie były bardziej namacalne w strukturze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masło do Ciasteczek i dokładnie wymieszaj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naczynie do pieczenia (Ø 16-20 cm)umieścić na talerzu. Wskazane jest owinięcie krawędzi formy wewnątrz folią octanową, a następnie krawędzie sernika będą idealnie równe-sprawdzone . Wlać okruchy ciastek z masłem do formy i wygładzić. Umieść formę w lodówce na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: kremowy ser twarogowy bez dodatków; śmietana (20% tłuszczu); żelatyna w proszku; gotowane mleko skondensowane; cukier puder; Skórka z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę zalać 50 ml zimnej śmietany i pozostawić na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpuść spęcznioną żelatynę na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij osobno ser o temperaturze pokojowej, pozostałą śmietanę, posiekaną skórkę z cytryny i gotowane mleko skondensowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij masę, aż będzie puszysta i gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kontynuując ubijanie, wlej rozgrzaną śmietanę z żelatyną do śmietany. Ubijaj z dużą prędkością, ponieważ krem zaczyna gęstnieć niemal natychmiast. Aby żelatyna, chłodzona, nie zbierała się w grudki, musisz szybko wymieszać ją z kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś nadzienie serowe na schłodzone ciasto i spłaszcz. Zrób wszystko szybko. Wskazane jest lekkie potrząśnięcie formą, nie odrywając się od stołu, aby krem lepiej się rozproszył.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dokręć górną część formy folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń dzieloną formę z gotowego sernika. Za pomocą torebki cukierniczej udekoruj sernik różami schłodzonego gotowanego skondensowanego mleka i świeżą miętą. Smacznego!

zrobiłem wiele różnych serników - zarówno z ciastami, jak i bez. Ale ten jest prawdopodobnie jednym z najbardziej udanych. Jego tekstura jest delikatniejsza niż delikatna. Obecność gotowanego skondensowanego mleka nadaje ciastu jasny karmelowy smak i piękny beżowy odcień. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal/100g

Podobne przepisy