groszek

z groszku, gęsty, sycący i bardzo apetyczny! W tym przepisie ujawnię kilka sekretów, jak szybko i bez problemów ugotować groszek. W ciągu godziny na stole będzie dymić talerz pysznego puree z groszku. Jako dodatek lub samodzielne danie-ta owsianka jest zawsze świetnym pomysłem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 67 % 14 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować groszek? Przygotuj dla niej jedzenie. Radzę wziąć posiekany groszek, gotuje się szybciej i nie trzeba go moczyć. Ale jeśli masz tylko całość, nie bój się, powiem ci, co robić. Woda będzie potrzebna w stosunku 1: 3-na jedną część grochu trzy części wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dobrze spłucz groszek pod bieżącą zimną wodą. Zmień wodę kilka razy, aby dobrze umyć cały brud i kurz. Jeśli masz cały groszek, napełnij go zimną wodą i pozostaw na 10-12 godzin. jeśli groszek jest posiekany, tak jak mój, możesz go natychmiast ugotować. Wlej całą wodę do groszku i wyślij do pieca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób średni ogień i zagotuj groszek. Nie odchodź w tym czasie od pieca, powstanie wysoka piana, która może uciec i poplamić piec. Zmniejsz ogień i usuń piankę łyżką. Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw groszek do ugotowania na najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj, sprawdzając poziom wody. Stopniowo groszek zacznie mięknąć, a owsianka zacznie gęstnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Od teraz obserwuj ją uważniej. Groszek ma tendencję do przypalania się, jeśli zostanie pozostawiony bez wystarczającej ilości płynu. Spróbuj owsianki, jeśli ziarna są nadal twarde, a woda już się zagotowała, dodaj trochę więcej. Lepiej wlać wrzącą wodę, aby groszek nadal szybko się gotował. Nie dodawałem wody, mój groszek gotował się dobrze w godzinę, nawet trochę mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij patelnię z groszkiem z ognia. Następnie możesz przejść na dwa sposoby - natychmiast podawaj powstałą owsiankę lub puree. Groszek z pieca ma szorstką strukturę z miękkim, ale całym groszkiem w kompozycji. To kwestia gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trochę zmiażdżę groszek miękiszem, lepiej nawet wziąć stary drewniany pchacz, poradzi sobie szybciej niż nowoczesny. I możesz przebić groszek za pomocą blendera zanurzeniowego, otrzymasz bardzo delikatną kremową strukturę. Podawaj groszek natychmiast na stole. Po schłodzeniu staje się bardzo gęsty. Przy dalszym podgrzewaniu należy dodać do niego trochę wrzącej wody.

uwielbiam owsiankę grochową. I zawsze gotuję zarówno ją, jak i zupę grochową w ten sposób, bez długiego namaczania. Groszek gotuje się w puree bez problemu.

podczas gotowania możesz dodać pieprz, czosnek, liść laurowy, ulubione przyprawy do groszku. A podczas serwowania dodaj masło lub olej roślinny do tłuczonych ziemniaków. Również taką owsiankę można podawać ze smażoną lub surową cebulą, smalcem, kiełbasą. Każdy wybierze własną opcję.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy