kurczak wędzony na gorąco w wędzarni w domu

Gotowanie najsmaczniejszego wędzonego kurczaka w domu! Pachnący, soczysty i niesamowicie apetyczny kurczak będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Można go również podać na obiad w kręgu rodzinnym. Zrób kanapki z mięsem drobiowym i zaoferuj w ten sposób wędzonego ptaka na śniadanie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
117 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj tusze z kurczaka. Oczywiście z drobiu wynik będzie znacznie smaczniejszy i lepszy niż z zakupionego. Oskub ptaka, wypatrosz, przypal pozostały puch i małe pióra, a następnie dokładnie umyj ptaka w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń tłuszcz z brzucha i szyi, a także odetnij guzek. Dlaczego warto to zrobić? Podczas palenia kurczak jest gotowany w temperaturze powyżej 100 stopni, z tego tłuszczu może kapać i spadać na węgle, co przyczyni się do pojawienia się ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Czosnek obrać i opłukać razem z liściem laurowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimną wodę do garnka, dodaj sól, cukier i wyślij wszystko do pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu dodaj czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki i jagody jałowca. Każdy z tych składników można wykluczyć zgodnie z preferencjami smakowymi. Zmniejsz piec do minimum i gotuj solankę przez 3 do 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij patelnię z ognia i wyślij do marynaty pęczek świeżego lub szczyptę suchego tymianku. Pozostaw solankę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj cytrynę i pietruszkę..

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój połowę cytryny w plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż Tusze do głębokiej dużej filiżanki lub rondla, zalej marynatą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciśnij pozostałą połowę cytryny na wierzch, dodaj natkę pietruszki rozgniecioną rękami i posiekane kliny cytrusowe. Możesz pokroić całą cytrynę w plasterki i wysłać je do marynaty lub, jeśli chcesz, wycisnąć sok z całej cytryny (jak wolisz i wygodniej). Ustaw ucisk tak, aby mięso było całkowicie w solance. Przykryj garnek pokrywką i wyślij ptaka do marynowania w lodówce na dzień lub dwa (Zwykle wytrzymuję dwa dni).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń marynowane kurczaki z marynaty, osusz papierowymi serwetkami i pozostaw do wietrzenia w przeciągu przez 3-4 godziny. Bardzo wygodne jest użycie specjalnej siatki do suszenia ryb, jeśli nie ma takiej, możesz zawiesić kurczaki na opaskach uciskowych, owijając tusze gazą (aby zapobiec przedostawaniu się kurzu i owadów).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Namocz zrębki w zimnej wodzie. Do wędzenia lepiej jest użyć kawałka olchy lub dowolnego drzewa owocowego (tym razem wziąłem wiśnię).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj spód wędzarni folią. Rozpuść ogień, poczekaj, aż pozostaną dobre węgle.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby dym równomiernie nasycił mięso całych tuszy, umieść patyki w brzuchach (jak na zdjęciu. Możesz użyć drewnianych szaszłyków).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyciśnij zrębki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż go na węglach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż kurczaki na grillu w wędzarni i zamknij pokrywkę. Wędzić kurczaki w temperaturze 100-120 stopni od półtorej do dwóch godzin.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tak wyglądały kurczaki po 30 minutach wędzenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po godzinie tusze były już bardziej rumiane.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I tak wyglądał ptak pod koniec gotowania.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Schłodzić gotowego kurczaka i wysłać do lodówki na kilka godzin lub lepiej na noc. Mięso stanie się jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

drób przygotowany zgodnie z tym przepisem okazuje się lekko solony. Jeśli lubisz sól, użyj 2 - 2,5 razy więcej soli do marynaty. Ponadto, jeśli palisz kurczaka domowego, a nie kupionego w sklepie, zwiększ ilość soli 2 razy.

czas wędzenia może się nieco skrócić, zależy to od wagi ptaka i danych twojej wędzarni. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie nożem na piersi lub udzie, jeśli zostanie uwolniony przezroczysty sok, kurczak jest gotowy.

taki przysmak jest przechowywany przez około 5 dni w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy