skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj tusze z kurczaka. Oczywiście z drobiu wynik będzie znacznie smaczniejszy i lepszy niż z zakupionego. Oskub ptaka, wypatrosz, przypal pozostały puch i małe pióra, a następnie dokładnie umyj ptaka w czystej wodzie.
Krok 2:
Usuń tłuszcz z brzucha i szyi, a także odetnij guzek. Dlaczego warto to zrobić? Podczas palenia kurczak jest gotowany w temperaturze powyżej 100 stopni, z tego tłuszczu może kapać i spadać na węgle, co przyczyni się do pojawienia się ognia.
Krok 3:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Czosnek obrać i opłukać razem z liściem laurowym.
Krok 4:
Wlej zimną wodę do garnka, dodaj sól, cukier i wyślij wszystko do pieca.
Krok 5:
Po ugotowaniu dodaj czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki i jagody jałowca. Każdy z tych składników można wykluczyć zgodnie z preferencjami smakowymi. Zmniejsz piec do minimum i gotuj solankę przez 3 do 5 minut.
Krok 6:
Zdejmij patelnię z ognia i wyślij do marynaty pęczek świeżego lub szczyptę suchego tymianku. Pozostaw solankę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 7:
Umyj cytrynę i pietruszkę..
Krok 8:
Pokrój połowę cytryny w plasterki.
Krok 9:
Włóż Tusze do głębokiej dużej filiżanki lub rondla, zalej marynatą.
Krok 10:
Wyciśnij pozostałą połowę cytryny na wierzch, dodaj natkę pietruszki rozgniecioną rękami i posiekane kliny cytrusowe. Możesz pokroić całą cytrynę w plasterki i wysłać je do marynaty lub, jeśli chcesz, wycisnąć sok z całej cytryny (jak wolisz i wygodniej). Ustaw ucisk tak, aby mięso było całkowicie w solance. Przykryj garnek pokrywką i wyślij ptaka do marynowania w lodówce na dzień lub dwa (Zwykle wytrzymuję dwa dni).
Krok 11:
Usuń marynowane kurczaki z marynaty, osusz papierowymi serwetkami i pozostaw do wietrzenia w przeciągu przez 3-4 godziny. Bardzo wygodne jest użycie specjalnej siatki do suszenia ryb, jeśli nie ma takiej, możesz zawiesić kurczaki na opaskach uciskowych, owijając tusze gazą (aby zapobiec przedostawaniu się kurzu i owadów).
Krok 12:
Namocz zrębki w zimnej wodzie. Do wędzenia lepiej jest użyć kawałka olchy lub dowolnego drzewa owocowego (tym razem wziąłem wiśnię).
Krok 13:
Przykryj spód wędzarni folią. Rozpuść ogień, poczekaj, aż pozostaną dobre węgle.
Krok 14:
Aby dym równomiernie nasycił mięso całych tuszy, umieść patyki w brzuchach (jak na zdjęciu. Możesz użyć drewnianych szaszłyków).
Krok 15:
Wyciśnij zrębki.
Krok 16:
Rozłóż go na węglach.
Krok 17:
Połóż kurczaki na grillu w wędzarni i zamknij pokrywkę. Wędzić kurczaki w temperaturze 100-120 stopni od półtorej do dwóch godzin.
Krok 18:
Tak wyglądały kurczaki po 30 minutach wędzenia.
Krok 19:
Po godzinie tusze były już bardziej rumiane.
Krok 20:
I tak wyglądał ptak pod koniec gotowania.
Krok 21:
Schłodzić gotowego kurczaka i wysłać do lodówki na kilka godzin lub lepiej na noc. Mięso stanie się jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
drób przygotowany zgodnie z tym przepisem okazuje się lekko solony. Jeśli lubisz sól, użyj 2 - 2,5 razy więcej soli do marynaty. Ponadto, jeśli palisz kurczaka domowego, a nie kupionego w sklepie, zwiększ ilość soli 2 razy.
czas wędzenia może się nieco skrócić, zależy to od wagi ptaka i danych twojej wędzarni. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie nożem na piersi lub udzie, jeśli zostanie uwolniony przezroczysty sok, kurczak jest gotowy.
taki przysmak jest przechowywany przez około 5 dni w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g