bułki z paluszkami krabowymi

ciekawa, jasna przekąska przyciągnie uwagę gości. Jasne, błyszczące paluszki krabowe mocno wkroczyły w nasze życie. Są niedrogie i nadają potrawom przyjemny rybny smak, więc kucharze szybko je przyjęli.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 16 % 5 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować bułki z paluszków krabowych, potrzebujemy: paluszków krabowych, jajek, sera, ziół, czosnku i majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj pojedynczo na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj również ser na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz starte białka, starte żółtko ser, czosnek i pietruszkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieprz i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie rozłóż paluszki krabowe, uważając, aby nie rozerwać. Jeśli patyki nie rozwijają się dobrze, możesz zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie lub trzymać nad parą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na każdym rozłożonym patyku nałóż trochę nadzienia i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie zwinąć patyczki z powrotem w tuby z nadzieniem do wewnątrz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż gotowe patyczki na talerzu i posyp pozostałymi żółtkami i gałązkami pietruszki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż paluszki krabowe do lodówki na 20-30 minut, a następnie podawaj. Smacznego!

nie wszyscy wiedzą, że w paluszkach krabowych w ogóle nie ma mięsa kraba.

jeśli przeczytasz skład na opakowaniu paluszków krabowych, zobaczysz, że głównym składnikiem tego dania jest mielona ryba«surimi & raquo;. Jego przepis został wymyślony przez Japończyków w odległym XIX wieku. Wyspiarze zwrócili wówczas uwagę na fakt, że mięso mielone z mielonych i tłoczonych ryb oceanicznych ma dobry smak i można z niego wyrzeźbić różne postacie, które ozdobią każdy posiłek.

sprzedawanie surimi i potraw z niego na eksport Japończykom przez długi czas nie działało. Ani Amerykanie, ani tym bardziej Europejczycy nie chcieli jeść białych kulek i tortilli o dziwnych azjatyckich nazwach. Tak było, dopóki w drugiej połowie XX wieku japońscy producenci żywności nie znaleźli genialnego sposobu na spędzenie wybrednych zagranicznych konsumentów. Aby produkt był bardziej atrakcyjny, postanowiono go pomalować. Na białym farszu nałożyli czerwony pasek barwnika spożywczego i zaczęli sprzedawać powstały produkt na eksport o nazwie «imitacja mięsa kraba». Surimi w nowym opakowaniu bardzo szybko podbił rynki nie tylko USA i Europy, ale całego świata.

surimi jest zwykle wytwarzany z mięsa białych ryb oceanicznych & amp; mdash; mintaja, śledzia, makreli lub morszczuka. Filet jest mielony i wielokrotnie myty zimną wodą, aż pozostaną tylko nierozpuszczalne białka. Następnie powstała masa jest wysyłana do wirówki w celu usunięcia nadmiaru wilgoci. Na wyjściu mamy prawie bez smaku mięso mielone. Dlatego do masy rybnej dodaje się cukier, sól, różne wzmacniacze smaku i lepiej przechowywane — stabilizatory i konserwanty. Następnie czerwony pasek nakłada się na powstały surimi za pomocą karminy, papryki lub innych barwników. Wydawałoby się, że paluszki krabowe to podróbka mięsa kraba, nawet ta emisja nauczyła się podrabiać. Chińskie paluszki krabowe nie zawierają surimi, ale składają się z białka roślinnego (sojowego), skrobi i białka jaja oraz dodatków smakowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy