skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować bułki z paluszków krabowych, potrzebujemy: paluszków krabowych, jajek, sera, ziół, czosnku i majonezu.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj pojedynczo na średniej tarce.
Krok 3:
Zetrzyj również ser na średniej tarce.
Krok 4:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
W salaterce połącz starte białka, starte żółtko ser, czosnek i pietruszkę.
Krok 7:
Dopraw majonezem.
Krok 8:
Pieprz i wymieszaj.
Krok 9:
Ostrożnie rozłóż paluszki krabowe, uważając, aby nie rozerwać. Jeśli patyki nie rozwijają się dobrze, możesz zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie lub trzymać nad parą.
Krok 10:
Na każdym rozłożonym patyku nałóż trochę nadzienia i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
Krok 11:
Delikatnie zwinąć patyczki z powrotem w tuby z nadzieniem do wewnątrz.
Krok 12:
Ułóż gotowe patyczki na talerzu i posyp pozostałymi żółtkami i gałązkami pietruszki.
Krok 13:
Włóż paluszki krabowe do lodówki na 20-30 minut, a następnie podawaj. Smacznego!
nie wszyscy wiedzą, że w paluszkach krabowych w ogóle nie ma mięsa kraba.
jeśli przeczytasz skład na opakowaniu paluszków krabowych, zobaczysz, że głównym składnikiem tego dania jest mielona ryba«surimi & raquo;. Jego przepis został wymyślony przez Japończyków w odległym XIX wieku. Wyspiarze zwrócili wówczas uwagę na fakt, że mięso mielone z mielonych i tłoczonych ryb oceanicznych ma dobry smak i można z niego wyrzeźbić różne postacie, które ozdobią każdy posiłek.
sprzedawanie surimi i potraw z niego na eksport Japończykom przez długi czas nie działało. Ani Amerykanie, ani tym bardziej Europejczycy nie chcieli jeść białych kulek i tortilli o dziwnych azjatyckich nazwach. Tak było, dopóki w drugiej połowie XX wieku japońscy producenci żywności nie znaleźli genialnego sposobu na spędzenie wybrednych zagranicznych konsumentów. Aby produkt był bardziej atrakcyjny, postanowiono go pomalować. Na białym farszu nałożyli czerwony pasek barwnika spożywczego i zaczęli sprzedawać powstały produkt na eksport o nazwie «imitacja mięsa kraba». Surimi w nowym opakowaniu bardzo szybko podbił rynki nie tylko USA i Europy, ale całego świata.
surimi jest zwykle wytwarzany z mięsa białych ryb oceanicznych & amp; mdash; mintaja, śledzia, makreli lub morszczuka. Filet jest mielony i wielokrotnie myty zimną wodą, aż pozostaną tylko nierozpuszczalne białka. Następnie powstała masa jest wysyłana do wirówki w celu usunięcia nadmiaru wilgoci. Na wyjściu mamy prawie bez smaku mięso mielone. Dlatego do masy rybnej dodaje się cukier, sól, różne wzmacniacze smaku i lepiej przechowywane — stabilizatory i konserwanty. Następnie czerwony pasek nakłada się na powstały surimi za pomocą karminy, papryki lub innych barwników. Wydawałoby się, że paluszki krabowe to podróbka mięsa kraba, nawet ta emisja nauczyła się podrabiać. Chińskie paluszki krabowe nie zawierają surimi, ale składają się z białka roślinnego (sojowego), skrobi i białka jaja oraz dodatków smakowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g