skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować beznasienny dżem wiśniowy na zimę? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć wiśni do dżemu dowolnej odmiany: bordowej, czerwono-żółtej, żółtej lub assorted. Kwas cytrynowy można zastąpić połową cytryny pokrojonej w ćwiartki.
Krok 2:
Posortuj jagody, usuwając zgniłe. Dokładnie umyj czereśnie, osusz. Usuń kucyki i fiszbiny. Waga netto przygotowanych jagód powinna wynosić 1 kg, więc weź czereśnie z marginesem. Kości można usunąć za pomocą specjalnego urządzenia lub przecinając jagody nożem do kości i wyjmując kość palcami.
Krok 3:
Włóż jagody do rondla, w którym ugotujesz dżem. Przykryj jagody cukrem i pozostaw na 10 minut, aby czereśnie wypuściły sok. Ponieważ czereśnie są bardzo słodkie, używam stosunku jagód do cukru 2: 1. Możesz użyć kombinacji 1: 1, ale wszystko zależy od słodyczy wiśni. Jeśli jagody są już bardzo słodkie, dżem okaże się mdły. Jeśli są bardziej neutralne lub nawet kwaśne, możesz wziąć cukier, ile jagód.
Krok 4:
Wyślij patelnię z jagodami na małym ogniu. Okresowo mieszając jagody, doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5-7 minut (jeśli potrzebujesz gęstszego dżemu, to 15-20 minut).
Krok 5:
Przykryłem patelnię pokrywką, aby przyspieszyć proces gotowania. Na koniec dodaj kwas cytrynowy do dżemu i wymieszaj.
Krok 6:
Umyj słoiki z pokrywkami wewnątrz i na zewnątrz i wysterylizuj. Można to zrobić na parze lub kalcynować słoiki w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.
Krok 7:
Ułóż gotowy gorący dżem w słoikach. Jeśli potrzebujesz bardzo gęstego dżemu z minimalną ilością soku, pozostaw sok uwolniony podczas gotowania częściowo lub całkowicie w rondlu.
Krok 8:
Zamknij słoiki pokrywkami. Pokrywki można stosować śrubowe, takie jak moje, nylonowe lub blaszane. W tym drugim przypadku będziesz musiał zamknąć słoiki kluczem do szycia. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je na ciepło i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Przechowuj dżem w chłodnym, ciemnym miejscu (lodówka, Piwnica) przez całą zimę. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g