beznasienny dżem wiśniowy na zimę

najsmaczniejsze, bez sterylizacji, z letnim nastrojem! Beznasienny dżem wiśniowy na zimę po raz pierwszy okaże się nawet dla tych, którzy robią puste miejsca po raz pierwszy. Najdłuższym tutaj jest usunięcie kości. Po ugotowaniu wystarczy wlać go do słoików. Przy odpowiednim przechowywaniu nie zepsuje się!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 41 g
166 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować beznasienny dżem wiśniowy na zimę? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć wiśni do dżemu dowolnej odmiany: bordowej, czerwono-żółtej, żółtej lub assorted. Kwas cytrynowy można zastąpić połową cytryny pokrojonej w ćwiartki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jagody, usuwając zgniłe. Dokładnie umyj czereśnie, osusz. Usuń kucyki i fiszbiny. Waga netto przygotowanych jagód powinna wynosić 1 kg, więc weź czereśnie z marginesem. Kości można usunąć za pomocą specjalnego urządzenia lub przecinając jagody nożem do kości i wyjmując kość palcami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do rondla, w którym ugotujesz dżem. Przykryj jagody cukrem i pozostaw na 10 minut, aby czereśnie wypuściły sok. Ponieważ czereśnie są bardzo słodkie, używam stosunku jagód do cukru 2: 1. Możesz użyć kombinacji 1: 1, ale wszystko zależy od słodyczy wiśni. Jeśli jagody są już bardzo słodkie, dżem okaże się mdły. Jeśli są bardziej neutralne lub nawet kwaśne, możesz wziąć cukier, ile jagód.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij patelnię z jagodami na małym ogniu. Okresowo mieszając jagody, doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5-7 minut (jeśli potrzebujesz gęstszego dżemu, to 15-20 minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryłem patelnię pokrywką, aby przyspieszyć proces gotowania. Na koniec dodaj kwas cytrynowy do dżemu i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj słoiki z pokrywkami wewnątrz i na zewnątrz i wysterylizuj. Można to zrobić na parze lub kalcynować słoiki w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowy gorący dżem w słoikach. Jeśli potrzebujesz bardzo gęstego dżemu z minimalną ilością soku, pozostaw sok uwolniony podczas gotowania częściowo lub całkowicie w rondlu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoiki pokrywkami. Pokrywki można stosować śrubowe, takie jak moje, nylonowe lub blaszane. W tym drugim przypadku będziesz musiał zamknąć słoiki kluczem do szycia. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń je na ciepło i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygną. Przechowuj dżem w chłodnym, ciemnym miejscu (lodówka, Piwnica) przez całą zimę. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy