skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki są świeże i wysokiej jakości. Proszek kakaowy powinien być naturalny, bez żadnych dodatków.
Krok 2:
W misce przesiej proszek kakaowy, dodaj cukier, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak i wanilinę, wymieszaj suche składniki.
Krok 3:
Wlej 150 ml mleka do metalowej miski, resztę mleka zostaw w szklance. Kładziemy naczynia na kuchence. Włącz średni ogień.
Krok 4:
Dodaj mąkę pszenną do szklanki z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki mąki.
Krok 5:
Gdy mleko jest dobrze podgrzane, ale nie zacznie się jeszcze gotować, wlej do mleka suchą mieszankę kakao, natychmiast dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, mieszając, aż płyn stanie się jednorodny w konsystencji.
Krok 6:
Wlej mieszaninę mąki do miski z kakao i mieszając łyżką, kontynuuj gotowanie kremu na minimalnym ogniu, aż krem będzie jednorodny i lekko zgęstnieje. Następnie dodaj zmiękczone masło do miski ze śmietaną, ponownie wymieszaj i utrzymuj krem w ogniu przez kilka minut. Wyłącz ogień. Pozwól kremowi ostygnąć i włóż do misek do podania jako deser lub użyj do dekoracji ciast i innych wypieków. Smacznego!
proszek kakaowy jest bardzo przydatnym produktem bogatym w różne pierwiastki, takie jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarka, potas, fluor, molibden, miedź, cynk, kofeina i teobromina. Dlatego należy go częściej włączać do menu w postaci napoju lub innych deserów. Poprawia pamięć, normalizuje metabolizm, dostosowuje pracę przewodu pokarmowego, ożywia organizm, podnosi nastrój i normalizuje pracę układu nerwowego, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, pomaga przywrócić ściany naczyń krwionośnych, stymuluje mózg, normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g