krem czekoladowy z kakao

delikatny, aromatyczny, pyszny przysmak do herbaty lub do pieczenia! Krem czekoladowy z kakao jest łatwy i szybki do zrobienia w domu. Istnieją różne przepisy na krem na bazie kakao. Klasyczny przepis na krem czekoladowy jest przygotowywany z masłem, służy do robienia ciast i innych deserów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 56 % 18 g
175 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki są świeże i wysokiej jakości. Proszek kakaowy powinien być naturalny, bez żadnych dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce przesiej proszek kakaowy, dodaj cukier, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak i wanilinę, wymieszaj suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 150 ml mleka do metalowej miski, resztę mleka zostaw w szklance. Kładziemy naczynia na kuchence. Włącz średni ogień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę pszenną do szklanki z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mleko jest dobrze podgrzane, ale nie zacznie się jeszcze gotować, wlej do mleka suchą mieszankę kakao, natychmiast dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, mieszając, aż płyn stanie się jednorodny w konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę mąki do miski z kakao i mieszając łyżką, kontynuuj gotowanie kremu na minimalnym ogniu, aż krem będzie jednorodny i lekko zgęstnieje. Następnie dodaj zmiękczone masło do miski ze śmietaną, ponownie wymieszaj i utrzymuj krem w ogniu przez kilka minut. Wyłącz ogień. Pozwól kremowi ostygnąć i włóż do misek do podania jako deser lub użyj do dekoracji ciast i innych wypieków. Smacznego!

proszek kakaowy jest bardzo przydatnym produktem bogatym w różne pierwiastki, takie jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarka, potas, fluor, molibden, miedź, cynk, kofeina i teobromina. Dlatego należy go częściej włączać do menu w postaci napoju lub innych deserów. Poprawia pamięć, normalizuje metabolizm, dostosowuje pracę przewodu pokarmowego, ożywia organizm, podnosi nastrój i normalizuje pracę układu nerwowego, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, pomaga przywrócić ściany naczyń krwionośnych, stymuluje mózg, normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy