skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem ilość produktów na dwie porcje, ale lepiej wziąć więcej. Resztki można zawsze zamrozić i przechowywać w zamrażarce w szczelnie zamkniętej torbie. Przygotowując makaron na przyszłość, zaoszczędzisz w ten sposób wysiłek i czas gotowania następnym razem.
Krok 2:
Przesiej mąkę wraz z solą kuchenną do głębokiej miski. Więc wzbogaci się w tlen, a ciasto będzie bardziej delikatne i posłuszne. Zrób lejek na środku i rozbij tam jedno duże jajko. Lepiej jest wziąć domowe jajko z jasnym pomarańczowym żółtkiem. Da makaronom przyjemny żółty kolor. Delikatnie wymieszaj mąkę z jajkiem łyżką, a następnie kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 3:
Wlej zimną wodę i bezzapachowy olej roślinny do miski. Zagnieść elastyczne, dość strome, gładkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Dodaj tyle mąki, ile potrzeba, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut, aby gluten uwolnił się z mąki. Ciasto stanie się bardziej plastyczne i nie pęknie podczas walcowania. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, należy je ugniatać cztery razy.
Krok 4:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Z miski wyłożyć ciasto. Rozwałkuj go w cienką warstwę. Im cieńszy rozwałkujesz, tym smaczniejszy i delikatniejszy będzie makaron. W razie potrzeby dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie ciasto stanie się jeszcze bardziej strome i będzie trudniejsze do rozwałkowania.
Krok 5:
Dobrze posyp cienko rozwałkowaną warstwę ciasta z obu stron mąką. Zwiń go w luźną rolkę. Ostrym i długim nożem pokrój cienkie pierścienie o szerokości 3-4 mm. podziel je na paski. Jeśli sklejają się ze sobą, posyp puste miejsca mąką. Rozłóż je na tacy lub dużej desce do krojenia (również posyp mąką). Pozostaw do wyschnięcia na 10-15 minut. Odwróć, aby makaron wyschł również po drugiej stronie.
Krok 6:
W szerokim rondlu zagotuj wodę. Posolić. Dodaj 1-2 łyżki. olej roślinny, aby makaron się nie sklejał. Gotuj domowy makaron przez około 3-4 minuty po ugotowaniu. Spróbować. Ważne jest, aby makaron był ugotowany, a nie rozgotowany. Jak określić jej gotowość? Spróbować. Makaron powinien być sprężysty, ale nie sztywny. Wrzuć go do durszlaka. Spłucz zimną przegotowaną wodą. Pozwól płynowi spłynąć. Podawaj danie od razu, gdy jest gorące.
pyszne jest podawanie domowego makaronu z sosem mięsnym i warzywami. Moje zwierzęta były absolutnie zachwycone. Prosili o częstsze gotowanie.
możesz spróbować zrobić makaron, mieszając w równych proporcjach mąkę pszenną z twardych i najwyższej jakości. Taki makaron podczas gotowania lepiej zachowa gęstą konsystencję, nie ugotuje się i będzie jeszcze smaczniejszy.
jeśli gotujesz makaron na przyszłość, pamiętaj, że takie ciasto szybko wysycha. Dlatego pracując z pierwszą częścią ciasta, przykryj drugą wilgotnym ręcznikiem lub zawiń w plastikową torbę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g