galaretka truskawkowa z żelatyną

Delikatna, truskawkowa uczta o Smaku lata! Jeśli chcesz zafundować sobie coś lekkiego i smacznego, polecam deser truskawkowy na żelatynie. Taki deser truskawkowy można przygotować o każdej porze roku, ponieważ można również użyć mrożonych jagód. Okazuje się bardzo smaczny, świeży i soczysty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 23 g
100 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ten deser, najpierw odmierz wymaganą ilość żelatyny i napełnij ją wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odstaw na około 20 minut, aby się puchł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól truskawkom trochę się położyć, aby się rozmroziły. Pokrój go ostrym nożem na kawałki. Wygodnie jest go ciąć, gdy nie jest całkowicie stopiony. Nie spuszczaj soku, ale Dodaj do pokrojonych jagód. Następnie dodaj cukier do pokrojonych truskawek i podpal. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań, ponieważ truskawki są zarówno kwaśne, jak i słodkie. I możesz się bez niego obejść, jeśli używasz miodu lub słodzika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź truskawki do wrzenia i zdejmij z ognia. Nie trzeba dodawać płynu, ponieważ po podgrzaniu truskawki wypuszczą sok, a płyn będzie wystarczający. Dodaj spuchniętą żelatynę do truskawek. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Lubię zostawiać truskawki w kawałkach, ale jeśli ci się to nie podoba, możesz je zmielić blenderem na jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorącą, truskawkową masę do przygotowanych misek i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie galaretka stwardnieje i będzie można ją leczyć. Aromatyczny deser truskawkowy jest gotowy! Podczas serwowania możesz udekorować bitą śmietaną. Miłej truskawkowej rozkoszy!

zawsze zaopatruję się w letnie jagody, w tym truskawki, na przyszłość, aby zimą, o każdej porze, można było z nich zrobić coś pysznego. Przykładem tego jest ten żelatynowy deser truskawkowy.

dorośli i dzieci będą cieszyć się takim deserem. Można go przygotować na świąteczny stół lub na przyjęcie dla dzieci. Zawsze wygląda elegancko i świątecznie, ale zawartość kalorii jest niewielka, co docenią miłośnicy prawidłowego odżywiania.

przepis jest bardzo prosty i niedrogi. Dlatego nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem.
ucztowanie na takim deserze to prawdziwa uczta!
spróbuj I ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy