skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lemoniadę z cytryn i mięty? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość cukru, cytryn i mięty można dostosować do własnych upodobań. Im większa cytryna,tym wyraźniejszy smak napoju.
Krok 2:
Umyj miętę, osusz. Usuń liście z gałązek i posiekaj nożem, aby wypuściły sok.
Krok 3:
Ponieważ cytryna jest używana w kompocie wraz ze skórką, owoc dokładnie spłucz, wyszoruj i ponownie spłucz.
Krok 4:
Następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połówek. Wygodniej jest to zrobić za pomocą ręcznej lub elektrycznej sokowirówki.
Krok 5:
Na patelnię włożyć posiekaną miętę i skórkę z cytryny. Napełnij zimną wodą. Jak uniknąć goryczy w napoju? Gorycz nadaje biała warstwa między miąższem a skórką. Im cieńsza warstwa, tym mniej goryczy. Dlatego wybieraj owoce o cienkiej skórce. Jeśli widzisz, że biała warstwa jest gruba, lepiej użyć tylko żółtej skórki, usuwając ją nożem. Goryczka mi nie przeszkadza, więc dodałam skórki w całości.
Krok 6:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj kompot na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie Skórka i mięta nadają napojowi swój smak i aromat.
Krok 7:
Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Schłodzić napój, aż będzie ciepły.
Krok 8:
Gdy napój ostygnie, wyjmij skórki cytryny z patelni. Odcedź lemoniadę przez sito do innego pojemnika. Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Krok 9:
Włóż lemoniadę do lodówki na 2-3 godziny, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
Wlej schłodzony napój do szklanek. Dodaj do każdego listki mięty, plasterki świeżej cytryny i kostki lodu i natychmiast podawaj. Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
przepis można uzupełniać i modyfikować. Na przykład dodaj dwa małe kółka świeżego korzenia imbiru podczas gotowania. Cytrynę można zastąpić grejpfrutem, uzupełnić limonką. Smak napoju będzie inny. Spróbuj tego, co najbardziej Ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g