napój lemoniada z cytryn i mięty

pyszne, letnie, orzeźwiające-szybkie, łatwe i niedrogie! Napój lemoniada z cytryn i mięty doskonale gasi pragnienie nawet w najgorętszym upale. Przepis jest szczególnie atrakcyjny, ponieważ nie zawiera konserwantów, barwników i innych chemikaliów. Zrobienie takiego w domu nie będzie trudne. A korzyści będą wyraźnie większe!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
34 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lemoniadę z cytryn i mięty? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość cukru, cytryn i mięty można dostosować do własnych upodobań. Im większa cytryna,tym wyraźniejszy smak napoju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj miętę, osusz. Usuń liście z gałązek i posiekaj nożem, aby wypuściły sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ cytryna jest używana w kompocie wraz ze skórką, owoc dokładnie spłucz, wyszoruj i ponownie spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połówek. Wygodniej jest to zrobić za pomocą ręcznej lub elektrycznej sokowirówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię włożyć posiekaną miętę i skórkę z cytryny. Napełnij zimną wodą. Jak uniknąć goryczy w napoju? Gorycz nadaje biała warstwa między miąższem a skórką. Im cieńsza warstwa, tym mniej goryczy. Dlatego wybieraj owoce o cienkiej skórce. Jeśli widzisz, że biała warstwa jest gruba, lepiej użyć tylko żółtej skórki, usuwając ją nożem. Goryczka mi nie przeszkadza, więc dodałam skórki w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj kompot na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie Skórka i mięta nadają napojowi swój smak i aromat.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Schłodzić napój, aż będzie ciepły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy napój ostygnie, wyjmij skórki cytryny z patelni. Odcedź lemoniadę przez sito do innego pojemnika. Wlej sok z cytryny i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż lemoniadę do lodówki na 2-3 godziny, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej schłodzony napój do szklanek. Dodaj do każdego listki mięty, plasterki świeżej cytryny i kostki lodu i natychmiast podawaj. Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przepis można uzupełniać i modyfikować. Na przykład dodaj dwa małe kółka świeżego korzenia imbiru podczas gotowania. Cytrynę można zastąpić grejpfrutem, uzupełnić limonką. Smak napoju będzie inny. Spróbuj tego, co najbardziej Ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy