zupa szczawiowa z jajkiem klasyczna

zdrowa, sycąca i niesamowicie pyszna zupa! Zupy szczawiowe mają zwykle lekko kwaśny smak. Ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Można je gotować zarówno na bulionie, jak i na zwykłej wodzie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania zupy szczawiowej z jajkiem. Możesz ugotować zupę na bulionie z kurczaka lub warzyw, a także na zwykłej wodzie, wtedy będziesz potrzebować dosłownie 20 minut na przygotowanie zupy. W przepisie gotowałem na bulionie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij wstępnie umytego kurczaka lub jego części zimną wodą. Możesz wziąć zestaw do zupy, udka, skrzydła lub grzbiety kurczaka. Postaw patelnię na dużym ogniu, w momencie wrzenia usuń pianę łyżką, lekko Posol, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30-40 minut (do miękkości mięsa).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Dobrze umyj warzywa w czystej wodzie. Szczaw dokładnie spłucz z obu stron (każdy liść osobno, aby zmyć resztki piasku, ziemi i reszty gruzu). Umyj jajka szczotką, opłucz warzywa pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki, około 1 cm.*1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż liście szczawiu jeden do jednego, odetnij kilka centymetrów u podstawy, aby pozbyć się łodyg. Następnie pokrój szczaw w cienkie paski (jak na zdjęciu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej głębokiej misce ubij 3 jajka i wymieszaj widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce i pokrój cebulę na możliwie najmniejsze kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, wyślij marchewkę i cebulę do smażenia na dużym ogniu. Nie warto smażyć przez długi czas, dosłownie przez kilka sekund, aż cebula stanie się lekko przezroczysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń mięso i kości z bulionu, Ustaw kuchenkę na maksimum, wyślij ziemniaki do rondla i po ugotowaniu gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości (około 15 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj smażenie do garnka, wymieszaj i gotuj przez około 2x - 3x minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostały ostatnie kroki. Ponownie zmaksymalizuj ogień. Wyślij szczaw do zupy, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wlej jajko cienkim strumieniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Robiąc to, mieszaj wolną ręką zupę widelcem lub łyżką, aby uformować jajeczną "pajęczynę". Gotuj dosłownie przez kilka sekund, w tym czasie szczaw i jajka osiągną pełną gotowość.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Spróbuj zupy na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Dodaj drobno posiekane warzywa do garnka (koperek i szczypiorek są świetne). Zdejmij garnek z pieca i pozostaw zupę na co najmniej 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podając według uznania, do każdego talerza dodaj zmielony pieprz. Bardzo smaczne ze śmietaną!

istnieją dwa sposoby przygotowania zupy szczawiowej.

jedna opcja: wstępnie ugotuj jajka na twardo, pokrój je w średniej wielkości kostkę i wyślij do zupy pod koniec gotowania.

druga opcja (była używana w tym przepisie): wlej surowe jajka do prawie gotowej zupy. Częściej gotuję w ten sposób. Myślę, że zwiewne "koronki" jajeczne wyglądają bardzo apetycznie i pięknie w gotowym naczyniu.

jeśli zdecydujesz się gotować zupę w wodzie, pomiń pierwsze kroki gotowania, wlej 1 litr czystej wody do rondla, dodaj pokrojone ziemniaki, a następnie wszystko zgodnie z przepisem. Okazuje się bardzo smaczne pierwsze danie, które można podać na czczo.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy