Lukier czekoladowy do ciasta czekoladowego

proste, ze zwykłych produktów, na najsmaczniejsze ciasta! Lukier do ciasta czekoladowego jest gęsty, łatwo jest pokryć nie tylko ciasta, ale także ciasta z ciasteczkami. Glazura dobrze przylega do powierzchni, dość szybko twardnieje i sprawia, że produkty są piękne i apetyczne.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 29 % 24 g
węglowodany 68 % 57 g
441 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lukier czekoladowy na ciasto? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do glazury możesz wziąć cukierniczą, ciemną, mleczną lub gorzką czekoladę. Porowata lub czekoladowa z różnymi dodatkami nie nadaje się do tych celów. Śmietana i masło do glazury powinny być wysokiej jakości, a następnie uzyskać pożądaną konsystencję i smak. Ilość cukru pudru można dostosować w zależności od słodyczy użytej czekolady.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak stopić czekoladę? Połam go na kawałki i włóż do miski. Możesz go podgrzać na kuchence, w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Upewnij się, że czekolada się nie przegrzewa — w wannie miska nie powinna dotykać wody, aw kuchence mikrofalowej wybierz tryb krótki i średni. Jeśli stopiona masa okaże się gęsta, rozcieńczyć ją łyżką gorącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce z gorącą czekoladą włóż masło i mieszaj, aż będzie gładkie i błyszczące. Należy to zrobić płynnymi ruchami, aby nie tworzyły się w nim pęcherzyki powietrza. Może to wpłynąć na efekt końcowy aplikacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka. Powinien łatwo spłynąć z łyżki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z lukrem dodaj cukier puder. Lepiej wlać go w małych porcjach, wszystkie 110 g może nie być konieczne (wszystko zależy od słodyczy czekolady). Wymieszaj lukier po każdym dodaniu. Cukier puder powinien być bardzo drobno zmielony, w przeciwnym razie ziarna będą odczuwalne w gotowym lukrze. Jeśli tak się stanie, lekko podgrzej glazurę w łaźni wodnej, mieszając, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę lukrem folią i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie glazura stabilizuje się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij lukier z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na dziesięć minut, aby się rozgrzał i stał się nieco cieńszy. Temperatura gotowej glazury powinna wynosić 35-40 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lukier czekoladowy jest gotowy i można go nakładać na powierzchnię ciasta. Jeśli powierzchnia jest nieco nierówna, po prostu podgrzej szpatułkę do gotowania lub nóż i przesuwaj po powierzchni, aż uzyskasz pożądany efekt.

zamiast cukru do polewy czekoladowej można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

w zależności od tego, jak słodka czekolada zamierzasz użyć, ilość cukru pudru można dostosować w górę lub w dół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy