Sałatka szczypiorek z jajkiem

szybko, smacznie i bardzo łatwo stworzyć taką sałatkę! Sałatkę z zielonej cebuli z jajkiem można przygotować prawie o każdej porze roku, najważniejsze jest kupowanie lub zbieranie zielonej cebuli, a jaja kurze można łatwo kupić w dowolnym supermarkecie lub sklepie krok po kroku. Do dressingu wybierz klasyczny majonez bez różnych substancji zapachowych, takich jak czosnek czy musztarda.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Sałatka jest tak wszechstronna, że składa się z prawie 3 składników: jajek, zielonej cebuli i majonezu, doprawionych szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz jaja kurze w wodzie, wycierając gąbką, włóż do głębokiego pojemnika: rondla, kotła. Zalać wodą i gotować przez 12 minut od momentu zagotowania wody. Możesz gotować trochę dłużej,ale nie krócej! Następnie spuść gorącą wodę i wlej zimną, prawie lodowatą wodę do pojemnika. Jeśli masz pojemnik z nieprzywierającym dnem, przenieś ugotowane jaja kurze do miski, ponieważ nie możesz gwałtownie poddać nieprzywierającej powierzchni różnym temperaturom!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz skorupki schłodzonych gotowanych jajek, dokładnie je opłucz i pokrój w średnie lub małe kostki. Wiele osób woli mielić gotowane jajka na grubej tarce-jest to opcjonalne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i posiekaj łodygi zielonej cebuli, wlej kawałki do pojemnika na posiekane jaja kurze. W tym przepisie nie można zastąpić zielonej cebuli porem, cebulą lub czerwoną cebulą, ponieważ danie jest cenione właśnie ze względu na soczysty smak tej pikantnej zieleni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz koperek, posiekaj i dodaj do innych składników. Nie można zastąpić kopru świeżą pietruszką-to & quot;przeciągnie & quot; smak potrawy podczas serwowania. Możesz stworzyć sałatkę nawet bez koperku, ale dzięki niej smak potrawy stanie się znacznie jaśniejszy i bardziej pikantny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż majonez o dowolnej zawartości tłuszczu, najlepiej klasyczny, a nie czosnkowy, dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowaną sałatkę ułożyć na talerzu lub w miseczkach, miseczkach, podać bezpośrednio po ugotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Dekorowanie i uzupełnianie potrawy nie jest konieczne-sałatka jest pyszna w tak prostym stworzeniu.

sałatka z zielonej cebuli z jajkiem jest bardzo znanym i popularnym daniem, ponieważ jest przygotowywana z minimum składników i można ją podawać z mięsem, rybą i dowolnym dodatkiem. Nie zaleca się spożywania sałatki na obiad, ponieważ zawiera majonez, ale nie można zastąpić takiego sosu śmietaną, w przeciwnym razie danie straci swój smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy