skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z sosem mięsnym na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie rozpocznie się od sosu, ponieważ gotuje się dłużej niż ryż. Wołowina jest potrzebna na kości. Mam żeberka wołowe z dużą ilością mięsa. Możesz wziąć inne części tuszu do rzęs.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz. Oddziel miąższ od kości. Włóż kości do rondla, wlej 1,5 litra wody. Zagotuj bulion na średnim ogniu i gotuj, usuwając pianę, 1 godzinę.
Krok 3:
Następnie odcedź gotowy bulion. Wyrzuć kości. Bulion można gotować z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem. I podgrzej bezpośrednio przed gotowaniem.
Krok 4:
Pokrój mięso wołowe na kostki i posyp przyprawami. Jeśli wołowina ma twarde żyły, usuń je.
Krok 5:
Daikon obrać i pokroić w kostkę.
Krok 6:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 7:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.
Krok 8:
Pomidory można pokroić w drobną kostkę, po usunięciu z nich skóry lub zetrzeć na grubej tarce, odcinając skórkę. Jak usunąć skórkę z pomidorów? wykonaj nacięcia na nich w poprzek i zanurz na 1 minutę we wrzącej wodzie. Po tym skórka będzie bardzo łatwa do usunięcia.
Krok 9:
Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej 40 ml oleju roślinnego. Połóż mięso i smaż na złoty kolor.
Krok 10:
Dodaj cebulę i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 11:
Dodaj paprykę, daikon i pokruszone pomidory. Dusić wszystko, mieszając, przez 5-7 minut. Ważne jest, aby natychmiast wybrać odpowiednią patelnię, aby zmieściły się tam zarówno mięso z warzywami, jak i bulion. Podczas gotowania musiałem zmienić patelnię na głębszą.
Krok 12:
Wlej 400 ml gorącego bulionu mięsnego do mięsa i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 13:
Następnie wlej pozostały bulion, sól, pieprz do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
Krok 14:
Podczas duszenia sosu ugotuj kruchy ryż. Odmiana ryżu jest odpowiednia na parze. Zachowa swój kształt i nie ugotuje się. Mam złoty ryż na parze. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku.
Krok 15:
Ryż spłucz do czystej wody. Zagotuj 400 ml wody na patelni. Dodaj ryż. Dodaj olej roślinny i sól. Dusić bez przykrycia, aż ryż się ugotuje, a wilgoć odparuje.
Krok 16:
Na koniec dodaj zmieloną zirę i kolendrę i wymieszaj.
Krok 17:
Na głębokim talerzu ułóż kruchy ryż i polej sosem mięsnym. Smacznego!
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Daikon - 21 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g