ryż z sosem mięsnym na patelni

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie dla rodziny z prostych potraw! Pachnący ryż z aromatycznym sosem mięsnym na patelni to danie dwa w jednym. Dzięki temu przepisowi możesz gotować nie tylko ryż. Bogaty sos wołowy z warzywami pasuje do każdego zboża!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 48 % 10 g
107 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z sosem mięsnym na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie rozpocznie się od sosu, ponieważ gotuje się dłużej niż ryż. Wołowina jest potrzebna na kości. Mam żeberka wołowe z dużą ilością mięsa. Możesz wziąć inne części tuszu do rzęs.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz. Oddziel miąższ od kości. Włóż kości do rondla, wlej 1,5 litra wody. Zagotuj bulion na średnim ogniu i gotuj, usuwając pianę, 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odcedź gotowy bulion. Wyrzuć kości. Bulion można gotować z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem. I podgrzej bezpośrednio przed gotowaniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso wołowe na kostki i posyp przyprawami. Jeśli wołowina ma twarde żyły, usuń je.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Daikon obrać i pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory można pokroić w drobną kostkę, po usunięciu z nich skóry lub zetrzeć na grubej tarce, odcinając skórkę. Jak usunąć skórkę z pomidorów? wykonaj nacięcia na nich w poprzek i zanurz na 1 minutę we wrzącej wodzie. Po tym skórka będzie bardzo łatwa do usunięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej 40 ml oleju roślinnego. Połóż mięso i smaż na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cebulę i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę, daikon i pokruszone pomidory. Dusić wszystko, mieszając, przez 5-7 minut. Ważne jest, aby natychmiast wybrać odpowiednią patelnię, aby zmieściły się tam zarówno mięso z warzywami, jak i bulion. Podczas gotowania musiałem zmienić patelnię na głębszą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 400 ml gorącego bulionu mięsnego do mięsa i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wlej pozostały bulion, sól, pieprz do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podczas duszenia sosu ugotuj kruchy ryż. Odmiana ryżu jest odpowiednia na parze. Zachowa swój kształt i nie ugotuje się. Mam złoty ryż na parze. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ryż spłucz do czystej wody. Zagotuj 400 ml wody na patelni. Dodaj ryż. Dodaj olej roślinny i sól. Dusić bez przykrycia, aż ryż się ugotuje, a wilgoć odparuje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na koniec dodaj zmieloną zirę i kolendrę i wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na głębokim talerzu ułóż kruchy ryż i polej sosem mięsnym. Smacznego!

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy