zimny barszcz z marynowanymi burakami

Piękny, jasny, pyszny, ze zwykłych produktów! Zimny barszcz z marynowanymi burakami to przepis na letnie pierwsze danie, lekkie, ale jednocześnie satysfakcjonujące. Marynowane buraki w kompozycji sprawiają, że smak jest bogaty i pikantny. Możesz napełnić taką zupę wodą lub kefirem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
39 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zimny barszcz z marynowanymi burakami? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki i jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Ogórki, rzodkiewki i zioła umyć i osuszyć. Zamiast wody do tankowania barszczu można użyć wody mineralnej, wywaru z buraków, kefiru lub innych sfermentowanych produktów mlecznych (ayran, tan). Przepis na marynowane buraki znajdziesz na końcu przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Umyj bulwy szczotką pod bieżącą wodą, zalej zimną wodą i gotuj przez pół godziny od rozpoczęcia wrzenia wody. Gotowe warzywa łatwo ześlizgną się z noża, jeśli zostaną przebite na środku. Spuść wodę, ostudź ziemniaki. Obierz i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Pokrój obrane jajka również w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ogórkach odetnij końcówki. Pokrój je w kostkę. Lub zetrzyj na grubej tarce - niektórzy wolą wcierać twarde warzywa w zimne zupy. Zobacz według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo z rzodkiewką — pokrój lub zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj warzywa ostrym nożem. Najlepszą kombinacją na zimny barszcz jest zielona cebula i koperek, możesz dodać więcej pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wszystkie pokrojone warzywa do miski. Dodaj tam marynowane buraki. Oprócz powyższych produktów możesz użyć gotowanej kiełbasy lub mięsa, wtedy otrzymasz bardziej satysfakcjonujące danie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posolić bazę barszczową i wymieszać. Jeśli nie planujesz od razu zjeść zupy, włóż ją do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż warzywa na talerzach i zalej zimną przegotowaną wodą (lub kefirem itp.), dostosowując gęstość do własnych upodobań.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj zimny barszcz na stole ze śmietaną i czarnym chlebem, możesz włożyć połowę gotowanego jajka do każdego talerza. Smacznego!

jak marynować buraki na zimny barszcz?

Burak ~ 0,5 kg.

gotuj buraki w skórce przez 40-60 minut (w zależności od wielkości). Ostudzić, oczyścić. Pokrój w kostkę około 0,7 cm.
(możesz mieć makaron i inny kształt, ale do zupy najwygodniej jest w kostkach).

marynata:
- 1 L wody;
- 2 łyżki. łyżki soli;
- 1,5-2 łyżki. łyżki cukru (jeśli buraki są bardzo słodkie, możesz mieć mniej);
- 2 łyżki 9% octu;
- 1-2 liście laurowe;
- ziarna pieprzu (Czarne i pachnące).

dodaj wszystkie składniki do wody, zagotuj, gotuj przez 5-7 minut. Ostudzić marynatę i wlać pokrojone buraki.
moczyć przez 1-2 dni. Najpierw 2 godziny mogą być w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. Najważniejsze jest to, że marynata całkowicie zamyka buraki.

Skórki ogórków, jeśli nie są szorstkie, nie są uszkodzone i gorzkie, nie trzeba ich ciąć.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy