kruchy ryż do dekoracji w garnku

kruchy ryż w garnku jest bardzo łatwy i szybki! Jak ugotować kruchy ryż, aby był ryżem do ryżu? Przepis jest prosty i niedrogi - najważniejsze jest, aby poznać niektóre sekrety gotowania odpowiedniego ryżu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 13 % 11 g
węglowodany 80 % 66 g
382 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź Zboże od sprawdzonego producenta: tanie zboża nie zawsze są dobrej jakości i z reguły szybko wychodzą z przydatnego stanu - zaczynają się w nim błędy, ponieważ ich larwy są wprowadzane do zboża nawet w produkcji, ponieważ nie ma nowoczesnego sprzętu, dlatego zboża są tanie. Masło z naturalnej śmietany, zawartość tłuszczu w prawdziwym maśle powinna wynosić co najmniej 82,5 %.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz kaszę, usuń nadmiar zanieczyszczeń. Jeśli chcesz, aby ryż był kruchy, musisz go bardzo dobrze spłukać, aby zmyć skrobię z powierzchni ryżu, ponieważ skrobia sprzyja klejeniu. Nawiasem mówiąc, woda, którą płukano ryż, jest bardzo przydatna do podlewania kwiatów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść ryż na patelni. Patelnię należy wybrać z grubym dnem, albo ze stali nierdzewnej, albo emaliowaną bez wiórów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij ryż wodą. Proporcje: na 1 szklankę ryżu weź 2 dokładnie te same szklanki wody(ważne !: idealne proporcje są wskazane na opakowaniu rodzaju ryżu, który zamierzasz ugotować. W zależności od odmiany stosunek płynu do zbóż może się różnić, więc przeczytaj instrukcje na opakowaniu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić wodę. Ryż & quot;zabiera & quot; na siebie dużo soli. Dlatego będziesz musiał posolić trochę więcej niż zwykłe potrawy. Ale skup się na własnym smaku i zdrowym rozsądku: lepiej trochę solić gotowy ryż niż jeść solony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wymieszaj ryż, aby nie przykleił się do garnka. Gotuj, lekko mieszając, przez 3-5 minut, a zaraz potem zmniejsz ogień do minimum.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy najniższym ustawieniu ciepła przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 25 minut. Ważne jest, aby gotować na minimalnym poziomie, w przeciwnym razie ryż może się spalić i jeśli to możliwe, nie otwieraj pokrywy podczas gotowania - więc ryż jest gotowany na parze. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż w garnku pod przykryciem na kolejne 15 minut. W żadnym wypadku nie otwieraj pokrywy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatnim akcentem jest olej. Dodaj masło, poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj ryż z masłem. W przypadku chudej wersji Dania masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj taki ryż jako dodatek do ryb, mięsa, kurczaka. Można go również stosować w różnych sałatkach. Smacznego!

wskazówka: ponieważ każdy sprzęt, w tym kuchenki gazowe i elektryczne, działa inaczej, co oznacza, że minimalny poziom ogrzewania w piecach jest inny, czas gotowania ryżu może się zmienić zarówno w górę, jak i w dół. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki!

pamiętaj, że nie każdy rodzaj ryżu może dać kruchy dodatek. Niektóre odmiany są przeznaczone do gotowania lepkich zbóż i risotto. Kruche obejmują przede wszystkim odmiany ryżu długoziarnistego, które są zwykle pobierane na pilaw. Jeśli mimo wszystko wybrałeś ryż okrągły-to nie ma znaczenia. Po prostu dobrze spłucz go w kilku wodach do czystej wody, aby zmniejszyć ilość skrobi. I pamiętaj, aby wyraźnie przestrzegać stosunku wody do ryżu wskazanego na opakowaniu, ponieważ nadmierna ilość płynu doprowadzi do "pełzania" zbóż.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak wybrać idealny garnek do ryżu, zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy