makaron z serem

ulubiony makaron i ser wszystkich to proste, ale smaczne danie! Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest czekanie, aż woda się zagotuje. Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser - a za kilka minut na stole stanie talerz pachnącego makaronu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 14 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 56 % 42 g
399 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z serem? Przygotuj produkty do gotowania makaronu. Wziąłem spaghetti, ale ogólnie każdy rodzaj makaronu będzie działał. Wybierz dowolny twardy ser, najważniejsze jest to, że lubisz go do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, aby szybciej się stopił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść wodę w dużym garnku na ogniu. Makaron gotuje się w ilości jednego litra wody na każde 100 gramów. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj sól. Sól potrzebuje trochę mniej niż przy zwykłym gotowaniu. Ser jest wystarczająco słony, doda brakującego smaku. Wrzuć makaron do wody. Gotuj je przez minutę krócej niż czas podany na opakowaniu. Następnie wrzuć je do durszlaka, wstępnie wrzucając szklankę wody, w której zostały ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj świeżo zmielony pieprz. Niech olej trochę się rozgrzeje wraz z pieprzem, nada mu swój smak. Wlej pół szklanki wywaru z makaronu. Doprowadzić do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć makaron na patelnię, wymieszaj z olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wsyp starty ser do makaronu, zachowując trochę do podania. Dokładnie wymieszaj, uzyskując jednolity, kremowy sos. W razie potrzeby dodaj pozostały bulion. Trzymaj makaron i ser na ogniu przez około 2 minuty. Następnie ułóż na talerzach i podawaj natychmiast, posypując wierzch zarezerwowanym serem.

bardzo podobał nam się ten sposób gotowania makaronu z serem. Wcześniej po prostu gotowałem, dodawałem masło i posypywałem serem. Okazało się pyszne, ale zwykle.
makaron ugotowany według tego przepisu okazuje się naprawdę wszystko w sosie śmietanowym, a to pomimo tego, że nie dodaje się do niego śmietany. Każdy makaron jest otoczony roztopionym serem i daje eksplozję smaku! Dodatkowo papryka nadaje jej pikantną nutę. Chociaż możesz się bez niego obejść, zwłaszcza jeśli gotujesz dla dzieci.
główną rolę w daniach z makaronu odgrywa wybór odpowiedniego makaronu. Najsmaczniejsza jest z pszenicy durum. Nie gotuje się podczas gotowania, ma użyteczne właściwości i lepszy smak. Mówią, że nie przytyją)
podczas gotowania zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu makaronu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy