skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty na domowy kwas chlebowy: woda, dreszcze, chleb żytni, cukier, rodzynki
Krok 2:
Chleb żytni połamać w plasterki i wysuszyć w rozgrzanym piekarniku bułkę tartą
Krok 3:
Zagotuj wodę i ostudź.
Krok 4:
W ciepłej wodzie rozcieńczyć drożdże
Krok 5:
Połącz wodę, bułkę tartą, drożdże i cukier
Krok 6:
Przykryj gazą i odstaw na dwa dni, a następnie przefiltruj kwas chlebowy przez tę gazę.
Krok 7:
Dodaj rodzynki i włóż na kolejny dzień.
Krok 8:
Po ponownym odcedzeniu-kwas chlebowy jest gotowy do użycia. Chociaż po prostu ugasić pragnienie, nawet w okroshce - kwas chlebowy jest dobry!!!! SMACZNEGO!!!
znalazłem zaskakująco smaczny przepis kulinarny na jego przygotowanie. Jest zrobiony z chleba Borodino, który tak bardzo kocham. Jeśli lubisz również chleb Borodino i kwas chlebowy, napisz przepis kulinarny.
chleb należy pokroić na małe kawałki. Jest to możliwe w postaci plasterków. Następnie weź blachę do pieczenia. Posmaruj go masłem i połóż na nim nasze kromki chleba Borodino. Włóż do piekarnika. Temperatura powinna być maksymalna. Krakersy powinny być ciemne. Ale nie przesadzaj, bo twój kwas będzie gorzki. Następnie weź emaliowaną patelnię i zagotuj w niej wodę. Po zagotowaniu zdejmij go z ognia i włóż do niego cukier, a także bułkę tartą. Pozostaw bułkę tartą i wodę do ostygnięcia. Możesz umieścić garnek w zlewie, który napełnij zimną wodą. Po ostygnięciu wyjmij trochę wody z patelni i rozpuść w niej drożdże. Następnie ponownie wlej powstałą mieszaninę do rondla. Zawiąż górę patelni gazą. I pozostaw kwas chlebowy do fermentacji na 2 dni. Następnie odcedź kwas chlebowy przez zawiązaną gazę. Jeśli lubisz słodsze, możesz dodać trochę cukru. Wlać do słoików, na dnie których umieścić kilka rodzynek. Zamknij słoiki spodkami, pokrywki nie są tego warte, ponieważ kwas fermentuje. Wstaw je do lodówki na jeden dzień. Ponownie delikatnie odcedź, nie mieszając osadu. Ponownie włóż rodzynki do kwasu chlebowego. Włóż go do lodówki. Teraz możesz go okresowo wyjmować i pić. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g