Domowy prosty kwas chlebowy z rodzynkami

niezwykle smaczny kwas chlebowy stanie się zwierzakiem! To nie tylko kwas chlebowy, ale także zwykły domowy kwas chlebowy. Można go pić w letnie upalne dni. Uwielbiam domowy kwas chlebowy z czarnego chleba żytniego!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
25 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty na domowy kwas chlebowy: woda, dreszcze, chleb żytni, cukier, rodzynki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb żytni połamać w plasterki i wysuszyć w rozgrzanym piekarniku bułkę tartą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ciepłej wodzie rozcieńczyć drożdże

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz wodę, bułkę tartą, drożdże i cukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj gazą i odstaw na dwa dni, a następnie przefiltruj kwas chlebowy przez tę gazę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rodzynki i włóż na kolejny dzień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ponownym odcedzeniu-kwas chlebowy jest gotowy do użycia. Chociaż po prostu ugasić pragnienie, nawet w okroshce - kwas chlebowy jest dobry!!!! SMACZNEGO!!!

znalazłem zaskakująco smaczny przepis kulinarny na jego przygotowanie. Jest zrobiony z chleba Borodino, który tak bardzo kocham. Jeśli lubisz również chleb Borodino i kwas chlebowy, napisz przepis kulinarny.

 chleb należy pokroić na małe kawałki. Jest to możliwe w postaci plasterków. Następnie weź blachę do pieczenia. Posmaruj go masłem i połóż na nim nasze kromki chleba Borodino. Włóż do piekarnika. Temperatura powinna być maksymalna. Krakersy powinny być ciemne. Ale nie przesadzaj, bo twój kwas będzie gorzki. Następnie weź emaliowaną patelnię i zagotuj w niej wodę. Po zagotowaniu zdejmij go z ognia i włóż do niego cukier, a także bułkę tartą. Pozostaw bułkę tartą i wodę do ostygnięcia. Możesz umieścić garnek w zlewie, który napełnij zimną wodą. Po ostygnięciu wyjmij trochę wody z patelni i rozpuść w niej drożdże. Następnie ponownie wlej powstałą mieszaninę do rondla. Zawiąż górę patelni gazą. I pozostaw kwas chlebowy do fermentacji na 2 dni. Następnie odcedź kwas chlebowy przez zawiązaną gazę. Jeśli lubisz słodsze, możesz dodać trochę cukru. Wlać do słoików, na dnie których umieścić kilka rodzynek. Zamknij słoiki spodkami, pokrywki nie są tego warte, ponieważ kwas fermentuje. Wstaw je do lodówki na jeden dzień. Ponownie delikatnie odcedź, nie mieszając osadu. Ponownie włóż rodzynki do kwasu chlebowego. Włóż go do lodówki. Teraz możesz go okresowo wyjmować i pić. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy