skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek ugotuj spaghetti. Lepiej gotować je w tym samym czasie co SOS, aby wszystko było gorące. Oznacza to, że jak tylko ugotujesz makaron, natychmiast zacznij przygotowywać sos. Jakiej patelni do makaronu carbonara najlepiej użyć? Weź głęboką patelnię o wysokich ścianach, taką, w której zmieści się całe naczynie.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka o odpowiedniej objętości, umieść na kuchence i zagotuj. Możesz natychmiast użyć wrzącej wody z czajnika, co przyspieszy proces gotowania. Jeśli przykryjesz garnek pokrywką, woda szybciej się zagotuje. Dodaj sól. Zanurz spaghetti w wodzie w taki sposób, aby się nie łamało. Ich dolna część po zamoczeniu stanie się miękka, co pozwoli zanurzyć makaron w wodzie w spirali. Gotuj makaron we wrzącej wodzie przez 6-8 minut
Krok 3:
Ile i jak prawidłowo ugotować makaron (makaron)? W klasycznej formie makaron powinien być w stanie al dente, częściowo ugotowany, lekko twardy w środku. Czas gotowania jest bardzo zależny od składu i producenta. Zwykle na opakowaniu wskazany jest przybliżony czas gotowania-skup się na nim. Odcedź przez durszlak, a makaron skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Możesz przykryć patelnię pokrywką, jeśli sos nie jest gotowy do tego czasu.
Krok 4:
Przygotuj potrawy do sosu. Jaki krem lepiej wziąć? Biorę śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, dzięki czemu sos będzie bardziej delikatny, kremowy. Zioła to najlepiej włoska mieszanka. Jeśli nie masz pod ręką, możesz wziąć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Lub ogranicz się do suszonego rozmarynu i bazylii.
Krok 5:
Jak pokroić boczek? Pokrój plastry boczku na kwadratowe kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż boczek na złoty kolor na średnim ogniu, mieszając wszystko szpatułką. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić dowolną inną. Upewnij się, że wilgoć nie dostanie się na patelnię, w przeciwnym razie olej skwierczy. Jeśli tłuszcz z bekonu zacznie pękać i rozpryskiwać się, zmniejsz ogień.
Krok 6:
Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj. Jeśli wcześniej zmniejszono ogień, przywróć go do średniego. Dusić wszystko, mieszając, przez jedną minutę.
Krok 7:
Dodaj włoskie zioła, mielony pieprz i sól do sosu. Wymieszać.
Krok 8:
Włóż makaron na patelnię i delikatnie wymieszaj. Trzymaj naczynie w ogniu przez około minutę, aby wszystko dobrze się rozgrzało. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 9:
Dodaj surowe żółtko do makaronu i szybko wymieszaj, aby żółtko rozeszło się po całym naczyniu. Tutaj możesz mieć wątpliwości co do używania surowego żółtka. Jeśli nie masz pewności co do jego jakości i chcesz zachować spokój, możesz pominąć ten krok. Rozłóż makaron carbonara na talerzach, posyp startym parmezanem do smaku. Udekoruj danie listkiem świeżej bazylii i klinami pomidorków koktajlowych.
przepis na klasyczny makaron carbonara z boczkiem w kremowym sosie będzie dla wielu przyjemnym odkryciem. Danie jest tak wszechstronne, że nadaje się na każdą okazję. Szczególnie zadowoli pospieszne gospodynie domowe, które nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni. Jakieś 20 minut i pyszne drugie jest gotowe!
Moje ulubione danie po podróży do Włoch. Wcześniej kochałem spaghetti (jako dziecko zawijałem je czarnym kawiorem, który mój ojciec przywiózł z podróży służbowych), ale podczas tej podróży zakochałem się w nich naprawdę i na zawsze. Od kilku lat zamawiam tylko Carbonarę w różnych kawiarniach i restauracjach. I spróbowałem najsmaczniejszego w zwykłej kawiarni przy kinie gdzieś na Szabołówce. I w końcu sam ją ugotowałem. Bardzo mi się podobało. Prawie jak we Włoszech.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal / 100g