klasyczny makaron carbonara z boczkiem i śmietaną

Duma kuchni włoskiej - przepis na makaron w zaledwie 9 krokach. Przepis na klasyczny makaron carbonara z boczkiem w kremowym sosie będzie dla wielu przyjemnym odkryciem. Danie jest tak wszechstronne, że nadaje się na każdą okazję. Szczególnie zadowoli pospieszne gospodynie domowe, które nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni. Jakieś 20 minut i pyszne drugie jest gotowe!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
93 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek ugotuj spaghetti. Lepiej gotować je w tym samym czasie co SOS, aby wszystko było gorące. Oznacza to, że jak tylko ugotujesz makaron, natychmiast zacznij przygotowywać sos. Jakiej patelni do makaronu carbonara najlepiej użyć? Weź głęboką patelnię o wysokich ścianach, taką, w której zmieści się całe naczynie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka o odpowiedniej objętości, umieść na kuchence i zagotuj. Możesz natychmiast użyć wrzącej wody z czajnika, co przyspieszy proces gotowania. Jeśli przykryjesz garnek pokrywką, woda szybciej się zagotuje. Dodaj sól. Zanurz spaghetti w wodzie w taki sposób, aby się nie łamało. Ich dolna część po zamoczeniu stanie się miękka, co pozwoli zanurzyć makaron w wodzie w spirali. Gotuj makaron we wrzącej wodzie przez 6-8 minut

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ile i jak prawidłowo ugotować makaron (makaron)? W klasycznej formie makaron powinien być w stanie al dente, częściowo ugotowany, lekko twardy w środku. Czas gotowania jest bardzo zależny od składu i producenta. Zwykle na opakowaniu wskazany jest przybliżony czas gotowania-skup się na nim. Odcedź przez durszlak, a makaron skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Możesz przykryć patelnię pokrywką, jeśli sos nie jest gotowy do tego czasu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj potrawy do sosu. Jaki krem lepiej wziąć? Biorę śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, dzięki czemu sos będzie bardziej delikatny, kremowy. Zioła to najlepiej włoska mieszanka. Jeśli nie masz pod ręką, możesz wziąć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Lub ogranicz się do suszonego rozmarynu i bazylii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak pokroić boczek? Pokrój plastry boczku na kwadratowe kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż boczek na złoty kolor na średnim ogniu, mieszając wszystko szpatułką. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić dowolną inną. Upewnij się, że wilgoć nie dostanie się na patelnię, w przeciwnym razie olej skwierczy. Jeśli tłuszcz z bekonu zacznie pękać i rozpryskiwać się, zmniejsz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj. Jeśli wcześniej zmniejszono ogień, przywróć go do średniego. Dusić wszystko, mieszając, przez jedną minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj włoskie zioła, mielony pieprz i sól do sosu. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż makaron na patelnię i delikatnie wymieszaj. Trzymaj naczynie w ogniu przez około minutę, aby wszystko dobrze się rozgrzało. Wyjmij patelnię z pieca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj surowe żółtko do makaronu i szybko wymieszaj, aby żółtko rozeszło się po całym naczyniu. Tutaj możesz mieć wątpliwości co do używania surowego żółtka. Jeśli nie masz pewności co do jego jakości i chcesz zachować spokój, możesz pominąć ten krok. Rozłóż makaron carbonara na talerzach, posyp startym parmezanem do smaku. Udekoruj danie listkiem świeżej bazylii i klinami pomidorków koktajlowych.

przepis na klasyczny makaron carbonara z boczkiem w kremowym sosie będzie dla wielu przyjemnym odkryciem. Danie jest tak wszechstronne, że nadaje się na każdą okazję. Szczególnie zadowoli pospieszne gospodynie domowe, które nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni. Jakieś 20 minut i pyszne drugie jest gotowe!

Moje ulubione danie po podróży do Włoch. Wcześniej kochałem spaghetti (jako dziecko zawijałem je czarnym kawiorem, który mój ojciec przywiózł z podróży służbowych), ale podczas tej podróży zakochałem się w nich naprawdę i na zawsze. Od kilku lat zamawiam tylko Carbonarę w różnych kawiarniach i restauracjach. I spróbowałem najsmaczniejszego w zwykłej kawiarni przy kinie gdzieś na Szabołówce. I w końcu sam ją ugotowałem. Bardzo mi się podobało. Prawie jak we Włoszech.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal / 100g

Podobne przepisy