skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź dobre masło, lepiej rustykalne, jeśli kupione w sklepie - to najwyższa zawartość tłuszczu, zwykle 82,5 %.
Krok 2:
Pokrój masło na kawałki. Włóż do rondla, w którym go stopisz. Wygodne jest używanie garnków do kuchenki mikrofalowej - są one wkładane jeden do drugiego.
Krok 3:
Wlej trochę wody do większego garnka - w zależności od objętości i wysokości patelni. Umieść w nim patelnię z olejem i podpal.
Krok 4:
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i pozostaw wodę na wolnym ogniu. Masło stopniowo zacznie się topić.
Krok 5:
Gdy całe masło się stopi, na jego powierzchni zacznie tworzyć się biała piana - jest to również bardzo cenny produkt spożywczy, w żadnym wypadku nie wyrzucaj go. Możesz natychmiast włożyć go do sosu lub owsianki, posmarować bułką. Gotuj olej, aż stanie się przezroczysty, serum opadnie na dole, a na górze przestanie tworzyć się nowa piana. Pozostaw masło na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Usuń piankę drewnianą łyżką. A teraz możesz ostrożnie odcedzić olej - umieść gazę złożoną z kilku warstw w sitku i uważając, aby nie przeszkadzać warstwie, odcedź olej.
Krok 7:
Jeśli część serwatki wślizgnęła się do słoika - nie jest straszne, gdy olej stwardnieje, zrób dziurę i spuść ją. Przechowuj ghee z masła w domu w szklanym lub ceramicznym naczyniu , w ciemnym miejscu-witaminy znikają w świetle sfermentowanych produktów mlecznych.
ghee z masła znane jest od czasów starożytnych. Podczas wykopalisk archeolodzy znaleźli ceramiczne amfory z roztopionym masłem sprzed kilku wieków. Jednocześnie olej nie stracił swoich głównych właściwości.
dziś proponuję najdelikatniejszy sposób przygotowania ghee - w łaźni wodnej. Ta metoda eliminuje spalanie i jest najczystszą produkcją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g