ghee z masła w domu

najdelikatniejszy sposób na zrobienie ghee w domu. Ghee z masła uzyskuje się za pomocą kąpieli wodnej. Podczas jego produkcji na dnie tworzy się serwatka, a na powierzchni piany. Te produkty mogą być używane jako żywność. Ghee z masła w domu uzyskuje się piękny jasnożółty kolor, rozjaśnia się po zestaleniu. Masło kruszy się, gdy jest przechowywane w lodówce - oznacza to, że masz odpowiednie masło. Ghee jest wygodne w użyciu, można na nim smażyć - nie pali się jak zwykłe masło, a zatem nie tworzy czynników rakotwórczych. Wygodnie jest podawać z owsianką, makaronem, gotowanymi ziemniakami, naleśnikami i naleśnikami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 98 % 83 g
węglowodany 1 % 1 g
734 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź dobre masło, lepiej rustykalne, jeśli kupione w sklepie - to najwyższa zawartość tłuszczu, zwykle 82,5 %.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój masło na kawałki. Włóż do rondla, w którym go stopisz. Wygodne jest używanie garnków do kuchenki mikrofalowej - są one wkładane jeden do drugiego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę wody do większego garnka - w zależności od objętości i wysokości patelni. Umieść w nim patelnię z olejem i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i pozostaw wodę na wolnym ogniu. Masło stopniowo zacznie się topić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy całe masło się stopi, na jego powierzchni zacznie tworzyć się biała piana - jest to również bardzo cenny produkt spożywczy, w żadnym wypadku nie wyrzucaj go. Możesz natychmiast włożyć go do sosu lub owsianki, posmarować bułką. Gotuj olej, aż stanie się przezroczysty, serum opadnie na dole, a na górze przestanie tworzyć się nowa piana. Pozostaw masło na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń piankę drewnianą łyżką. A teraz możesz ostrożnie odcedzić olej - umieść gazę złożoną z kilku warstw w sitku i uważając, aby nie przeszkadzać warstwie, odcedź olej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli część serwatki wślizgnęła się do słoika - nie jest straszne, gdy olej stwardnieje, zrób dziurę i spuść ją. Przechowuj ghee z masła w domu w szklanym lub ceramicznym naczyniu , w ciemnym miejscu-witaminy znikają w świetle sfermentowanych produktów mlecznych.

ghee z masła znane jest od czasów starożytnych. Podczas wykopalisk archeolodzy znaleźli ceramiczne amfory z roztopionym masłem sprzed kilku wieków. Jednocześnie olej nie stracił swoich głównych właściwości.
dziś proponuję najdelikatniejszy sposób przygotowania ghee - w łaźni wodnej. Ta metoda eliminuje spalanie i jest najczystszą produkcją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy