marynata klasyczna z jęczmieniem perłowym i piklami

aromatyczna gorąca zupa z piklami. "mama natychmiast wyszła i po chwili wróciła z talerzem w ręku. Talerz dymił tak chwalebnie i od razu się domyśliłem, że jest w nim marynata. Mama postawiła przede mną talerz.""arbuz Lane & quot; W. Dragunsky. Marynata to zupa znana wszystkim od dzieciństwa. W jakiej rodzinie nie gotowali go na obiad. Nawiasem mówiąc, wiele dzieci go kocha. Proponuję pamiętać o tej zupie i przygotować ją na obiad. Nie zapomnij o świeżej śmietanie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną marynatę z jęczmieniem i piklami? Przygotuj wskazane składniki. Wcześniej ugotuj bulion mięsny z wołowiny lub kurczaka, możesz również ugotować zupę wegetariańską - na wodzie. Zwykle gotuję marynatę bez koncentratu pomidorowego, ale dla odmiany postanowiłem dodać-jest to opcjonalne. Z przypraw sól, czarny pieprz, ziele angielskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepłucz jęczmień perłowy do czystej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W gorącym bulionie dodaj umytą jęczmień i gotuj na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku marynaty lepiej jest wziąć kwaśne, bardzo pikle. Jeśli ogórki są zwykłe, zaleca się dodanie samej solanki z ogórków do marynaty. Wyjmij pikle z solanki i zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ziemniaki, osusz, obierz. Pokroić w kostkę. Dopóki nie nadejdzie kolej na ziemniaki, włóż je do wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewkę, cebulę, czosnek. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę, seler, czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż warzywa na oleju, dodając koncentrat pomidorowy. Pasta pomidorowa według uznania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dwudziestu minutach dodaj pokrojone ziemniaki do kaszy perłowej i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj po dziesięciu minutach do zupy smażone warzywa. Sól do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po kolejnych dziesięciu minutach dodaj startego ogórka. Do zupy włożyć czarny pieprz i groszek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj marynatę z ogórkami przez pięć minut, wyłącz ogrzewanie. Dodaj posiekane świeże zioła. odstaw zupę na kuchence na 10-15 minut i możesz ją podać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podając w marynacie, na każdym talerzu umieść świeżą śmietanę i zioła.

solanka-danie kuchni rosyjskiej, zupa, której podstawą są pikle, można również dodać solankę ogórkową. To danie przyszło do nas z dawnych czasów, nazywało się Kalya i ugotowało je z kawiorem, kurczakiem, mięsem. Solanka ogórkowa była stosowana jako podstawa już od XV wieku. Nowoczesne marynaty obejmują pikle, ziemniaki, warzywa korzeniowe, zboża, dużą liczbę pikantnych warzyw i ziół oraz kilka klasycznych przypraw (liść laurowy, pieprz). Kasza do marynaty dobierana jest w zależności od produktów mięsnych: perłowa — marynata z nerkami i wołowiną, ryżowa — marynata z podrobami kurczaka i indyka, a także w wegetariańskiej marynacie.

ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy