dżem z mniszka lekarskiego

magazyn witamin. Dżem jest bardzo podobny do miodu pszczelego. Aby wzmocnić odporność i pokonać ból mięśni, pomoże dżem z mniszka lekarskiego. Wystarczy go odpowiednio ugotować, w przeciwnym razie przydatne substancje znikną i nie będzie pozytywnego efektu dżemu. Oferuję szybką opcję gotowania dżemu.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 13-19 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 27 g
115 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw kwiaty mniszka lekarskiego muszą być odpowiednio zebrane. Musisz je zebrać w środku dnia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrywamy tylko w pełni otwarte kwiaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ale takie na wpół zamknięte nie będą działać. Chodzi o liczbę pyłków. W otwartym Mniszku jest dojrzały, aw zamkniętym-lub przejrzały, lub odwrotnie - nie jest opancerzony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować jedną 650 gramową puszkę dżemu z mniszka lekarskiego, potrzebujesz 200 kwiatów mniszka lekarskiego, 600 gramów cukru, pół litra wody i pół łyżeczki kwasu cytrynowego. Tym razem przygotowałem podwójną dawkę na litr wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Istnieje kilka opcji gotowania dżemu z mniszka lekarskiego. Łodygi mniszka lekarskiego zawierają mleczny sok, który jest gorzki. Aby pozbyć się tej goryczy, w większości przepisów mniszek lekarski moczy się przez 24 godziny. Oferuję ci opcję bez namaczania. Będziemy używać tylko płatków kwiatów bez łodyg i działek. Aby to zrobić, odcinamy żółtą część mniszka lekarskiego nożyczkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wyglądają cięte płatki 200 mniszka lekarskiego. Aby zachować maksimum pyłku, a co za tym idzie, właściwości lecznicze mniszka lekarskiego, nie spłukamy nawet naszego przyszłego dżemu. Natychmiast napełnij płatki mniszka lekarskiego wodą i podpal.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu dodaj bardzo ważny składnik-kwas cytrynowy. Utrwali piękny żółty kolor dżemu i zapobiegnie krystalizacji cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj mlecze przez 30 minut, ale co najważniejsze - na małym ogniu. Następnie wyłącz ogień i pozwól bulionowi parzyć przez godzinę. Już na tym etapie poczujesz bardzo przyjemny aromat miodu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filtruj bulion przez podwójną warstwę gazy i dobrze wyciśnij kwiaty. Dodaj cukier i ponownie podpal dżem. Najpierw musisz ciągle mieszać dżem łyżką, aby cukier nie przypalił się do dna patelni. Gdy cały cukier się rozpuści, dżem nie może już przeszkadzać. Gotuj przez około 30 minut. Im dłużej dżem się gotuje, tym będzie grubszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy dżem wlewa się na gorąco do słoików. Po ostygnięciu dżem z mniszka lekarskiego zgęstnieje, piana opadnie i stanie się jak miód pszczeli.

u zwykłych ludzi dżem z mniszka lekarskiego nazywany jest miodem cygańskim lub mniszkiem lekarskim.
taki dżem jest dobrze przechowywany zarówno pod metalowymi, jak i plastikowymi pokrywkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy