duszona kapusta z wieprzowiną

duszona kapusta z wieprzowiną - co może być lepszego na lunch? To popularne danie gospodyń domowych jest przygotowywane częściej jesienią i zimą. W końcu jest bardzo satysfakcjonujący, co oznacza, że daje dużo energii, tak niezbędnej do walki z zimnem. Dusić kapustę z tłustym mięsem, więc wieprzowina jest odpowiednia. Gotowanie jest proste!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 22 % 4 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną kapustę z wieprzowiną? Będziesz potrzebował białej kapusty zimowej. Gotuje się go z tłustymi odmianami mięsa lub drobiu – z wieprzowiną, gęsią skórką, kaczką. Dlatego lepiej wybrać mięso grubsze. Jeśli gotujesz z wieprzowiną, radzę wziąć mostek z tłuszczem lub szyję wieprzową. Przygotuj również cebulę, średniej wielkości marchewkę, mięsiste i dojrzałe pomidory, liść laurowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz wieprzowinę pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli tak, zdejmij skórę, nie będziemy jej potrzebować w tym naczyniu. Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lepiej dusić danie w grubym rondlu lub kotle. Wlej tam rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Gdy olej skwierczy, włóż do niego kawałki wieprzowiny. Smaż mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Ważne! W żadnym wypadku nie solić mięsa, w przeciwnym razie puści sok i nie będzie smażony, ale gotowany, co doprowadzi do jego wysuszenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz warzywa. Obierz marchewki i cebulę. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora. Aby to zrobić, zanurz pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie. Wykonaj nacięcia w poprzek na powierzchni ostrym nożem i usuń cienką skórkę. Pokrój wszystko w tę samą drobną kostkę. W razie potrzeby marchewki można zetrzeć na grubej tarce. Zamiast pomidora możesz wziąć 1 łyżkę. l koncentrat pomidorowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń górne wiotkie i przyciemnione liście ze świeżej kapusty. Pokrój główkę kapusty na dwie części. Wytnij i wyrzuć pnia. Drobno posiekaj kapustę za pomocą ostrego noża lub robota kuchennego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni do mięsa wyślij cebulę i marchewkę. Smaż, aż warzywa będą miękkie, mieszając, aby się nie przypaliły. Na koniec sól, pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną kapustę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj zawartość i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (około 30 minut). Pierwsze 10 minut gotowania bez przykrycia, a następnie pod przykryciem. Jeśli natychmiast zamkniesz patelnię, kapusta będzie gotowana na parze, a nie duszona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec dodaj pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy. Kapusta podczas duszenia daje wystarczającą ilość soku, ale jeśli widzisz, że w rondlu jest bardzo mało płynu, wlej trochę przegotowanej gorącej wody (Około 1-2 łyżki). Mieszaj zawartość, aby kapusta się nie przypaliła. Na koniec umieść kilka liści laurowych. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj duszoną kapustę z mięsem na gorąco. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki, zieloną cebulą, koperkiem. Smacznego!

duszona kapusta z wieprzowiną jest obfitym i samowystarczalnym daniem i nie potrzebuje dodatku. Ale jeśli chcesz, przygotuj tłuczone ziemniaki na kapustę. Ten tandem jest również bardzo powszechny i akceptowalny przez wielu.

przepis można uzupełnić przyprawami do wyboru. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj ziele angielskie (2-3 szt.), mieloną kolendrę, paprykę (około czubka łyżeczki) lub zioła prowansalskie (około 1 łyżeczki. l.). Pół godziny przed końcem gotowania możesz dodać grubo starte słodko-kwaśne małe jabłko. Nada potrawie pikantny słodkawy smak.

Wiele osób lubi jeść duszoną kapustę ze śmietaną. Spróbuj I ty!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy