skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną kapustę z wieprzowiną? Będziesz potrzebował białej kapusty zimowej. Gotuje się go z tłustymi odmianami mięsa lub drobiu – z wieprzowiną, gęsią skórką, kaczką. Dlatego lepiej wybrać mięso grubsze. Jeśli gotujesz z wieprzowiną, radzę wziąć mostek z tłuszczem lub szyję wieprzową. Przygotuj również cebulę, średniej wielkości marchewkę, mięsiste i dojrzałe pomidory, liść laurowy.
Krok 2:
Dobrze opłucz wieprzowinę pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli tak, zdejmij skórę, nie będziemy jej potrzebować w tym naczyniu. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Lepiej dusić danie w grubym rondlu lub kotle. Wlej tam rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Gdy olej skwierczy, włóż do niego kawałki wieprzowiny. Smaż mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Ważne! W żadnym wypadku nie solić mięsa, w przeciwnym razie puści sok i nie będzie smażony, ale gotowany, co doprowadzi do jego wysuszenia.
Krok 4:
Umyj i osusz warzywa. Obierz marchewki i cebulę. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora. Aby to zrobić, zanurz pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie. Wykonaj nacięcia w poprzek na powierzchni ostrym nożem i usuń cienką skórkę. Pokrój wszystko w tę samą drobną kostkę. W razie potrzeby marchewki można zetrzeć na grubej tarce. Zamiast pomidora możesz wziąć 1 łyżkę. l koncentrat pomidorowy.
Krok 5:
Usuń górne wiotkie i przyciemnione liście ze świeżej kapusty. Pokrój główkę kapusty na dwie części. Wytnij i wyrzuć pnia. Drobno posiekaj kapustę za pomocą ostrego noża lub robota kuchennego.
Krok 6:
Na patelni do mięsa wyślij cebulę i marchewkę. Smaż, aż warzywa będą miękkie, mieszając, aby się nie przypaliły. Na koniec sól, pieprz do smaku.
Krok 7:
Dodaj posiekaną kapustę.
Krok 8:
Wymieszaj zawartość i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (około 30 minut). Pierwsze 10 minut gotowania bez przykrycia, a następnie pod przykryciem. Jeśli natychmiast zamkniesz patelnię, kapusta będzie gotowana na parze, a nie duszona.
Krok 9:
Na koniec dodaj pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy. Kapusta podczas duszenia daje wystarczającą ilość soku, ale jeśli widzisz, że w rondlu jest bardzo mało płynu, wlej trochę przegotowanej gorącej wody (Około 1-2 łyżki). Mieszaj zawartość, aby kapusta się nie przypaliła. Na koniec umieść kilka liści laurowych. Gotuj, aż kapusta będzie miękka.
Krok 10:
Podawaj duszoną kapustę z mięsem na gorąco. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki, zieloną cebulą, koperkiem. Smacznego!
duszona kapusta z wieprzowiną jest obfitym i samowystarczalnym daniem i nie potrzebuje dodatku. Ale jeśli chcesz, przygotuj tłuczone ziemniaki na kapustę. Ten tandem jest również bardzo powszechny i akceptowalny przez wielu.
przepis można uzupełnić przyprawami do wyboru. Aby uzyskać jaśniejszy smak, dodaj ziele angielskie (2-3 szt.), mieloną kolendrę, paprykę (około czubka łyżeczki) lub zioła prowansalskie (około 1 łyżeczki. l.). Pół godziny przed końcem gotowania możesz dodać grubo starte słodko-kwaśne małe jabłko. Nada potrawie pikantny słodkawy smak.
Wiele osób lubi jeść duszoną kapustę ze śmietaną. Spróbuj I ty!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g