marchewka duszona z cebulą i śmietaną

Gotowanie jest po prostu proste, ale jak pyszne! Przepis jest całkowicie nieskomplikowany! Duszona marchewka z cebulą i kwaśną śmietaną-niedroga, smaczna i bardzo zdrowa. Zestaw wymaganych produktów jest minimalny. Proces gotowania jest szybki i nie jest kłopotliwy. Danie jest uniwersalne. Nadaje się zarówno jako niezależna przystawka, jak i przystawka.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 38 % 6 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Potrzebne będą trzy średniej wielkości marchewki, jedna duża cebula lub dwie mniejsze, śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu, świeże zioła i przyprawy. Jak wybrać odpowiednią marchewkę? Powinien być soczysty, elastyczny, słodki, jasny pomarańczowy. Jasne marchewki mają zwykle duży rdzeń, mają Gruboziarnisty miąższ i mniej cukru. Ta odmiana nie nadaje się do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Aby sok z cebuli nie dostał się do oczu, opłucz warzywa i nóż zimną wodą. Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gotowania możesz użyć głębokiej patelni lub patelni. Wziąłem patelnię z grubym dnem. Wlej bezwonny rafinowany olej słonecznikowy do pojemnika. Umieść na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej jest wystarczająco dobrze rozgrzany. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, olej wystarczająco się nagrzeje. Smaż cebulę przez 2-3 minuty, aż będzie przezroczysta. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i przyprawy. Wymieszać. Przyprawy warzywne są idealne z przypraw, ale pamiętaj, aby przeczytać kompozycję na opakowaniu. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy solisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Zamiast gotowych przypraw możesz po prostu dodać czerwony i czarny pieprz mielony po 1 łyżeczce. l.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak prawidłowo obrać marchewki? Opłucz warzywa pod bieżącą wodą, usuwając brud za pomocą sztywnej szczotki. Obierz skórę nożem, przechodząc od najgrubszej części rośliny okopowej do wąskiej. Pod skórą jest najwięcej witamin, więc staraj się czyścić ją tak cienko, jak to możliwe. Jeszcze raz opłucz warzywa. Pokrój je w zgrabne kostki za pomocą noża lub Krajarki do warzyw. Lub zetrzyj na grubej tarce, wtedy smak potrawy będzie jeszcze łagodniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś pokrojoną marchewkę na patelnię. Wymieszaj z cebulą. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 sekundy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmniejsz ciepło do minimum. Przykryj garnek pokrywką. Dusić zawartość przez około 20 minut, aż marchewki będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do warzyw i wymieszaj. Aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, można ją najpierw wymieszać z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodać do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić zawartość pod przykryciem przez około 20 minut. Nie musisz już przeszkadzać. Po prostu potrząśnij naczyniem kilka razy, trzymając pokrywkę. Jeśli zauważysz, że w warzywach jest bardzo mało płynu, wlej trochę przegotowanej wody do garnka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod bieżącą wodą umyj świeży koperek. Osusz go ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu gotowania dodaj posiekane warzywa do garnka z marchewką. Oprócz kopru możesz użyć pietruszki. Jeśli lubisz, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę do duszonej marchewki (2-3 ząbki).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie wymieszaj zawartość z koperkiem. Wyłącz ogrzewanie. Nie otwieraj pokrywy. Pozostaw danie warzywne na około 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż duszoną marchewkę z cebulą i kwaśną śmietaną na talerzach lub wcześniej przygotowanych miseczkach. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

duszona marchewka może być świetną przekąską lub dodatkiem do mięsa, drobiu, ryb. Można go również podawać jako schłodzoną sałatkę z gotowanymi ziemniakami, duszonym kruchym ryżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy