gulasz warzywny z bakłażanem i cukinią

pyszne, proste, łatwe, zdrowe, bez mięsa, na co dzień! Gulasz warzywny z bakłażanem i cukinią jest odpowiedni dla wegetarian na czczo, miłośników niskokalorycznych potraw. Skład produktów można wymienić, gotować dosłownie z tego, co jest teraz w zapasach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
85 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z bakłażana i cukinii? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidora na pół i zetrzyj na drobnej tarce, odcinając skórkę. Jest inny sposób: wykonaj nacięcia na pomidorze w poprzek, zanurz we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz i posiekaj miąższ w blenderze lub zetrzyj. Świeże pomidory można zastąpić kupionymi w sklepie pokrojonymi pomidorami we własnym soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w półkola i zwiń ze wszystkich stron w mące. Dla wygody robię to w pakiecie. W ten sposób mąka zostanie szybko i równomiernie rozprowadzona po bakłażanie, a nadmiar mąki pozostanie na dnie torby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój miąższ w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię pokrój w średnie kostki. Cukinia możesz użyć zwykłej jasnozielonej lub cukinii, takiej jak moja. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, z cienką skórką i małymi delikatnymi nasionami. Jeśli cukinia jest stara, lepiej obrać skórę i usunąć nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i pokrój marchewki w plasterki lub półkola w zależności od średnicy warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem. Ułóż cebulę i marchewkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż cukinię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na cukinii ułóż warstwę bakłażana w mące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż paprykę i posiekaną masę pomidorową na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej szklankę wody do garnka. Umieść garnek z warzywami na kuchence i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15-20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy warzywa wypuszczą dużo soku, delikatnie je wymieszaj i posmakuj. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku i ponownie delikatnie wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dusić gulasz warzywny pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut lub dłużej, aż będzie miękki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowy gulasz na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy