skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z bakłażana i cukinii? Najpierw przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Pokrój pomidora na pół i zetrzyj na drobnej tarce, odcinając skórkę. Jest inny sposób: wykonaj nacięcia na pomidorze w poprzek, zanurz we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie obierz i posiekaj miąższ w blenderze lub zetrzyj. Świeże pomidory można zastąpić kupionymi w sklepie pokrojonymi pomidorami we własnym soku.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w półkola i zwiń ze wszystkich stron w mące. Dla wygody robię to w pakiecie. W ten sposób mąka zostanie szybko i równomiernie rozprowadzona po bakłażanie, a nadmiar mąki pozostanie na dnie torby.
Krok 4:
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój miąższ w średnią kostkę.
Krok 5:
Cukinię pokrój w średnie kostki. Cukinia możesz użyć zwykłej jasnozielonej lub cukinii, takiej jak moja. Lepiej jest wziąć młodą cukinię, z cienką skórką i małymi delikatnymi nasionami. Jeśli cukinia jest stara, lepiej obrać skórę i usunąć nasiona.
Krok 6:
Obierz i pokrój marchewki w plasterki lub półkola w zależności od średnicy warzywa.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Wlej olej roślinny do rondla z grubym dnem. Ułóż cebulę i marchewkę.
Krok 9:
Następnie rozłóż cukinię.
Krok 10:
Na cukinii ułóż warstwę bakłażana w mące.
Krok 11:
Rozłóż paprykę i posiekaną masę pomidorową na wierzchu.
Krok 12:
Wlej szklankę wody do garnka. Umieść garnek z warzywami na kuchence i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
Krok 13:
Gdy warzywa wypuszczą dużo soku, delikatnie je wymieszaj i posmakuj. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku i ponownie delikatnie wymieszaj.
Krok 14:
Dusić gulasz warzywny pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut lub dłużej, aż będzie miękki.
Krok 15:
Ułóż gotowy gulasz na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g