duszone ziemniaki z warzywami na patelni

pyszne danie wegetariańskie bez dodatkowych kosztów i kłopotów! Duszone ziemniaki z warzywami na patelni to zarówno jasny dodatek, jak i pełne drugie danie, z którym można eksperymentować w nieskończoność. Gotuję go z cukinią, pomidorami i papryką, z dodatkiem selera, brokułów i groszku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne duszone ziemniaki z warzywami na patelni? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warzywa można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki w kliny lub kostki, ale niezbyt drobno, aby zapobiec gotowaniu się ziemniaków i zachowaniu kształtu podczas duszenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię lub zwykłą cukinię pokrój w kostkę lub ćwiartki. Cięcie powinno być takie, aby cukinia nie gotowała się po jednej stronie podczas duszenia i była wygodna do jedzenia. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zielony groszek i brokuły mogą być używane świeże lub mrożone. Mrożone warzywa należy najpierw rozmrozić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ na kostki. Moja czerwona papryka jest bardzo duża,więc wziąłem połowę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój seler na kawałki. Jeśli łodyga jest mała, możesz wziąć dwa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do wody, szczyptę soli i pieprzu i mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, ułóż ziemniaki i mieszając smaż na jasnozłoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę, cukinię i seler. Smaż, mieszając, jeszcze 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej wodę z koncentratem pomidorowym do warzyw i delikatnie wymieszaj. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa się ugotują.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj pomidory, różyczki brokułów, zielony groszek i czosnek. W razie potrzeby dodaj warzywa i pieprz do smaku. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez około 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw naczynie na 5-7 minut. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy