skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne duszone ziemniaki z warzywami na patelni? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warzywa można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz i pokrój ziemniaki w kliny lub kostki, ale niezbyt drobno, aby zapobiec gotowaniu się ziemniaków i zachowaniu kształtu podczas duszenia.
Krok 3:
Cukinię lub zwykłą cukinię pokrój w kostkę lub ćwiartki. Cięcie powinno być takie, aby cukinia nie gotowała się po jednej stronie podczas duszenia i była wygodna do jedzenia. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 4:
Zielony groszek i brokuły mogą być używane świeże lub mrożone. Mrożone warzywa należy najpierw rozmrozić.
Krok 5:
Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ na kostki. Moja czerwona papryka jest bardzo duża,więc wziąłem połowę.
Krok 6:
Pokrój pomidory w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 7:
Pokrój seler na kawałki. Jeśli łodyga jest mała, możesz wziąć dwa.
Krok 8:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy do wody, szczyptę soli i pieprzu i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, ułóż ziemniaki i mieszając smaż na jasnozłoty kolor.
Krok 11:
Dodaj paprykę, cukinię i seler. Smaż, mieszając, jeszcze 2-3 minuty.
Krok 12:
Wlej wodę z koncentratem pomidorowym do warzyw i delikatnie wymieszaj. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 13:
Dodaj pomidory, różyczki brokułów, zielony groszek i czosnek. W razie potrzeby dodaj warzywa i pieprz do smaku. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 14:
Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw naczynie na 5-7 minut. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g