skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dolmę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Ryż jest okrągły. Ma więcej substancji skrobiowych. Dzięki nim ryż doskonale wchłania wilgoć i smaki, a także dobrze trzyma nadzienie. Matzoni można zastąpić kwaśną śmietaną.
Krok 2:
Liście wybierz młodsze, jaśniejsze kolory. Jeśli masz świeże-odetnij "ogony & quot; i dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą. Zalej liście wrzącą wodą, przytrzymaj przez 5 minut i spuść wodę. Jeśli liście są marynowane, należy je rozpakować, zdemontować pojedynczo, zalać wrzącą wodą i przytrzymać przez 20 minut.
Krok 3:
Przenieś mięso mielone i niegotowany ryż do głębokiej miski, aby zagnieść nadzienie. Obierz cebulę i 2 ząbki czosnku, opłucz. Zostaw trochę czosnku i ziół, przydadzą się później (krok 10). Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj cebulę, czosnek i zioła nożem. Dodaj cebulę, czosnek, zioła, sól i przyprawy do mielonego mięsa.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść nadzienie, aż będzie gładkie. Wygodniej jest to zrobić rękami.
Krok 5:
Aby dusić dolmę, weź garnek o pojemności około 5 litrów. Wyłóż spód liśćmi winogron, aby dolma się nie przypaliła.
Krok 6:
Teraz zajmij się zbieraniem dolmy. Z niewielkiej ilości nadzienia uformuj Podłużny "kotlet" i ułóż go na prążkowanej części u podstawy liścia. Rozmiar zależy od rozmiaru arkusza. Moje nadzienie okazało się nieco mniejsze niż orzech włoski.
Krok 7:
Zawiń nadzienie w arkusz, owijając krawędzie. Nie zwijaj zbyt mocno, aby liście nie pękły, gdy ryż wchłonie wodę, a nadzienie zwiększy objętość. Gładka część liścia powinna pozostać na górze. Od razu wydaje się, że jest to trudne i zajmie dużo czasu, ale po 2-3 kopertach wypełnisz rękę i łatwo wszystko zwiniesz.
Krok 8:
Rozłóż dolmę na patelni, ciasno w kółko, szwem w dół.
Krok 9:
Dolmę zalej wrzącą wodą, aby była całkowicie pokryta wodą. Połóż ładunek na wierzchu, na przykład ciężki talerz, aby dolma nie wyskakiwała i liście się nie rozwijały. Jeśli użyłeś świeżych liści, dodaj trochę soli do wody. Dusić dolmę na małym ogniu przez 1 godzinę po ugotowaniu. Czas jest wskazany w przybliżeniu-skup się na swojej technice.
Krok 10:
Przygotuj sos. Wlej matzoni do lnianej lub bawełnianej torebki i odcedź, zawieszając na około godzinę, aby szkło płyn. Następnie wymieszaj matzoni z posiekanym czosnkiem i ziołami.
podawaj gorącą dolmę z sosem, układając na dużym talerzu, dekorując ziołami i / lub ziarnami granatu.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g