saute z cukinii

jasne, proste, niedrogie, soczyste, do codziennego menu! Saute z cukinii można podawać na obiad jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Proces gotowania jest prosty, każdy sobie z tym poradzi. Okazuje się, że gulasz jest apetyczny, satysfakcjonujący, smaczny, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis można uzupełnić.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić saute z cukinii. Przygotuj niezbędne składniki. Warzywa umyć, osuszyć z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi, oczyścić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwielbiam czuć marchewkę w naczyniu, ponieważ kroję ją w małe kostki. Możesz pokroić, jak chcesz, w kółka, półkola lub zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli używasz młodej cukinii, nie musisz ich obierać. Cukinię pokrój najpierw w plasterki, a następnie pokrój każde koło na połówki lub pokrój w średniej wielkości kostkę. Starsze owoce lepiej obrać z grubej skórki, jeśli to konieczne, usuń nasiona i pokrój.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Papryka weź wielokolorowy, dzięki niemu danie będzie wyglądać bardziej kolorowo. Umyj paprykę, pokrój na pół, obierz nasiona i pokrój w średniej wielkości plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej pomidory wrzącą wodą i zdejmij z nich skórkę. Pokrój w małe kostki. Możesz też zrobić przecier pomidorowy z owoców, siekając pomidora na blenderze lub tarcie na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj koperek umyty i wysuszony ręcznikami papierowymi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię. Ja użyłam oliwy, możesz wziąć Słonecznik. Gdy olej się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę (Dodano więcej zielonej cebuli, ale nie jest to konieczne) i smaż, aż będzie przezroczysta. Mieszaj, aby cebula się nie przypaliła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną marchewkę i smaż na małym ogniu, aż będzie miękka i złocista. Mieszaj od czasu do czasu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij cukinię na patelnię, wymieszaj. I smaż przez około 10 minut, aż cukinia się ugotuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść paprykę na patelni z warzywami. Mieszaj i smaż przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz dodaj pokruszone pomidory, wymieszaj. Pomidor powinien dać sok, dzięki czemu zawartość będzie duszona, a nie smażona. Jeśli jest mało płynu, dodaj trochę wody (Około 1 stół.l). Smażyć na małym ogniu, aż nadmiar płynu wyparuje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. Dodaj koperek i czosnek na patelnię do reszty warzyw. Wymieszać. Dusić wszystko razem przez 2 minuty i usunąć z ognia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Saute warzywa są gotowe! Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażone warzywa są gotowe! Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!

przepis można modyfikować, dodając inne warzywa. Na przykład bakłażan, fasolka szparagowa.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy