gulasz z kapustą z ziemniakami i mięsem

proste, szybkie i satysfakcjonujące danie na każdy dzień! Gulasz z kapustą, ziemniakami i mięsem jest przygotowywany z najczęstszych produktów, a nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z jego przygotowaniem. Pełne gorące danie na każdy stół!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 38 % 6 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z kapustą, ziemniakami i mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z wieprzowiną. Proporcje można nieco zmienić według własnych upodobań w jednym lub drugim kierunku. Obierz i opłucz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Do smażenia rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i włóż posiekane mięso. Smaż mięso przez kilka minut, aż pojawi się złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę osobno i spłucz je z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie z warzyw pojawi się przyjemny aromat.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj kapustę i ziemniaki. Posiekaj kapustę i pokrój ziemniaki na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni dodaj kapustę i ziemniaki do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy w wodzie i wlej na patelnię. Doprowadź wszystko do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawa możesz ograniczyć się do mielonego pieprzu. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Dostosuj ilość płynu do swojego gustu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gulasz z kapustą, ziemniakami i mięsem jest gotowy! Podawaj na gorąco. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy