puree ze szpinaku

najdelikatniejsze puree ze szpinaku duszone w śmietanie! Łatwy dodatek warzywny w postaci puree ze szpinaku duszonego ze śmietaną spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest niskokaloryczne, delikatne i aromatyczne. Ta przystawka jest idealna do wszystkich rodzajów dań mięsnych i rybnych, a także dań z drobiu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 62 % 8 g
węglowodany 15 % 2 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Szpinak jest lepszy niż świeży. Jest szpinak drobnolistny, ale duże liście szpinaku nadają się do tego dania. Śmietana dowolnego procentu tłuszczu. Jeśli nie ma dostępnej śmietanki, możesz użyć mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szpinak dobrze spłucz. Zwróć szczególną uwagę na ten proces, ponieważ szpinak rośnie blisko ziemi i może zawierać jego cząsteczki. Szpinak najlepiej myć bardzo gorącą wodą. Następnie dobrze osusz liście szpinaku i posiekaj je. Możesz kroić w dowolny sposób - nie odgrywa to dużej roli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni, na której ugotujesz szpinak, rozpuść masło. Olej powinien być całkowicie naturalny, o zawartości tłuszczu co najmniej 82 %.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekany szpinak na patelnię, trzymaj patelnię na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić szpinak. Używam zwykłej białej soli kuchennej, ale możesz wziąć sól z dodatkami, na przykład Svan lub adygeikh sól. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw, możesz również dodać do szpinaku inne przyprawy: czosnek w proszku, mielona papryka, ostra papryka-wybierz według własnego gustu!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu soli szpinak odda swoją wilgoć i znacznie zmniejszy swoją objętość. Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 5 minut. Szpinak gotuje się bardzo szybko!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę. Dusić szpinak w śmietanie przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmiksuj szpinak za pomocą blendera, aż będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj puree z mięsem, rybą lub drobiem na ciepło, na gorąco lub schłodzone. Smacznego!

szpinak to roślina, która zadziwia obfitością witamin i pierwiastków śladowych. Nawet po obróbce cieplnej zachowuje dużą ilość składników odżywczych.

takie puree ze szpinaku to niezwykłe danie, ale bardzo smaczne. Nadaje się zarówno do jedzenia dla niemowląt, jak i do stołu dla dorosłych.

podawaj takie puree jako dodatek. Puree ze szpinaku można również zamrozić w małych porcjach, a następnie wykorzystać do pieczenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy