skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Szpinak jest lepszy niż świeży. Jest szpinak drobnolistny, ale duże liście szpinaku nadają się do tego dania. Śmietana dowolnego procentu tłuszczu. Jeśli nie ma dostępnej śmietanki, możesz użyć mleka.
Krok 2:
Szpinak dobrze spłucz. Zwróć szczególną uwagę na ten proces, ponieważ szpinak rośnie blisko ziemi i może zawierać jego cząsteczki. Szpinak najlepiej myć bardzo gorącą wodą. Następnie dobrze osusz liście szpinaku i posiekaj je. Możesz kroić w dowolny sposób - nie odgrywa to dużej roli.
Krok 3:
Na patelni, na której ugotujesz szpinak, rozpuść masło. Olej powinien być całkowicie naturalny, o zawartości tłuszczu co najmniej 82 %.
Krok 4:
Dodaj posiekany szpinak na patelnię, trzymaj patelnię na małym ogniu.
Krok 5:
Posolić szpinak. Używam zwykłej białej soli kuchennej, ale możesz wziąć sól z dodatkami, na przykład Svan lub adygeikh sól. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw, możesz również dodać do szpinaku inne przyprawy: czosnek w proszku, mielona papryka, ostra papryka-wybierz według własnego gustu!
Krok 6:
Po dodaniu soli szpinak odda swoją wilgoć i znacznie zmniejszy swoją objętość. Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 5 minut. Szpinak gotuje się bardzo szybko!
Krok 7:
Dodaj śmietanę. Dusić szpinak w śmietanie przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Następnie zmiksuj szpinak za pomocą blendera, aż będzie gładki.
Krok 9:
Podawaj puree z mięsem, rybą lub drobiem na ciepło, na gorąco lub schłodzone. Smacznego!
szpinak to roślina, która zadziwia obfitością witamin i pierwiastków śladowych. Nawet po obróbce cieplnej zachowuje dużą ilość składników odżywczych.
takie puree ze szpinaku to niezwykłe danie, ale bardzo smaczne. Nadaje się zarówno do jedzenia dla niemowląt, jak i do stołu dla dorosłych.
podawaj takie puree jako dodatek. Puree ze szpinaku można również zamrozić w małych porcjach, a następnie wykorzystać do pieczenia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g