wołowina w sosie śmietanowym

soczyste miękkie mięso w delikatnym kremowym sosie. Od dzieciństwa uwielbiam wołowinę z różnymi sosami i sosami. Kolejny ciekawy przepis na skarbonkę. SOS zawsze robię 1,5-2 razy więcej. Gotowane tłuczone ziemniaki i makaron są idealne do dekoracji. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną cebulę podczas smażenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
199 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mięso na gorącej patelni z solą, pieprzem, w razie potrzeby posyp kminkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko smaż mięso na oleju słonecznikowym przez około 3 minuty, aby zachować soczystość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    SOS.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, śmietanę do rondla. Mieszając, zagotuj mieszaninę na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw SOS gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej rozcieńczoną skrobię. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni dodaj sos śmietanowy i sos pomidorowy do mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj wołowinę pod przykryciem przez około 40 minut. Jeśli sos mocno zgęstnieje, a wołowina nie jest jeszcze gotowa, dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

Ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy