skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Azę w powolnej kuchence po tatarsku? Przygotuj jedzenie. Azu jest przygotowywany z wołowiny, lepiej z miąższu-polędwicy, łopatki, szyi. Dobrze umyj i osusz ziemniaki.
Krok 2:
Umyj i osusz mięso. Pokrój go w długie kostki w poprzek włókien. Takie cięcie sprawi, że mięso pozostanie miękkie.
Krok 3:
Ustaw Multicooker na tryb "smażenie" lub dowolny inny, który pozwala na smażenie w nim potraw. Będzie to zależeć od modelu urządzenia. Wlej do niego olej roślinny do smażenia, podgrzej go. Piecz wołowinę przez 10 minut, mieszając, aż się zarumieni.
Krok 4:
Pokrój ogórki w długie kostki. Jeśli używasz korniszonów, zwiększ ich liczbę.
Krok 5:
Obierz czosnek, a także pokrój w plasterki.
Krok 6:
Umieść ogórki, czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe w misce. Sól, pieprz i wymieszaj potrawy.
Krok 7:
Wlej bulion mięsny lub gorącą wodę do wolnowaru.
Krok 8:
Gotuj Azę w trybie "duszenia" (lub innym odpowiednim do duszenia) przez 1 godzinę i 20 minut. Dokładny czas zależy od wybranego trybu i modelu multicookera.
Krok 9:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Po 40 minutach od rozpoczęcia duszenia włóż ziemniaki do miski. Dusić naczynie przez pozostałe 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso miękkie.
Krok 10:
Gotowy azu posyp posiekanym koperkiem. Podawaj do stołu. Smacznego!
dzisiaj po raz pierwszy w życiu ugotowałem azu. Czasami zadziwia mnie, ile pysznych i znanych potraw jeszcze nie ugotowałem. Dzieje się tak pomimo faktu, że bardzo często gotuję wołowinę i wolę ją od wszystkich innych rodzajów mięsa. A do azu ręce nie dotarły. Jakie to pyszne! Jednak w kuchni tatarskiej nie może być inaczej — jest bardzo oryginalna.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g