Azu w powolnej kuchence po tatarsku

Oryginalny, pikantny, apetyczny i bardzo smaczny! Azu w powolnej kuchence po tatarsku jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tatarskiej. Jest to gulasz z ziemniakami, do którego dodaje się pikle. To oni nadają azowi ostrość i wyjątkowy, nieporównywalny smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 45 % 9 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Azę w powolnej kuchence po tatarsku? Przygotuj jedzenie. Azu jest przygotowywany z wołowiny, lepiej z miąższu-polędwicy, łopatki, szyi. Dobrze umyj i osusz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz mięso. Pokrój go w długie kostki w poprzek włókien. Takie cięcie sprawi, że mięso pozostanie miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw Multicooker na tryb "smażenie" lub dowolny inny, który pozwala na smażenie w nim potraw. Będzie to zależeć od modelu urządzenia. Wlej do niego olej roślinny do smażenia, podgrzej go. Piecz wołowinę przez 10 minut, mieszając, aż się zarumieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w długie kostki. Jeśli używasz korniszonów, zwiększ ich liczbę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek, a także pokrój w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść ogórki, czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe w misce. Sól, pieprz i wymieszaj potrawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej bulion mięsny lub gorącą wodę do wolnowaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj Azę w trybie "duszenia" (lub innym odpowiednim do duszenia) przez 1 godzinę i 20 minut. Dokładny czas zależy od wybranego trybu i modelu multicookera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Po 40 minutach od rozpoczęcia duszenia włóż ziemniaki do miski. Dusić naczynie przez pozostałe 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy azu posyp posiekanym koperkiem. Podawaj do stołu. Smacznego!

dzisiaj po raz pierwszy w życiu ugotowałem azu. Czasami zadziwia mnie, ile pysznych i znanych potraw jeszcze nie ugotowałem. Dzieje się tak pomimo faktu, że bardzo często gotuję wołowinę i wolę ją od wszystkich innych rodzajów mięsa. A do azu ręce nie dotarły. Jakie to pyszne! Jednak w kuchni tatarskiej nie może być inaczej — jest bardzo oryginalna.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy