skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bezmięsny gulasz warzywny z ziemniakami i kapustą? Zdjęcie przedstawia warzywa, których będziemy potrzebować do przygotowania pysznego gulaszu.
Krok 2:
Najpierw przygotuj wszystkie produkty. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę i dobrze spłucz w czystej wodzie. Opłucz pomidory, liście laurowe i kapustę pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub małe paski. Zetrzyj marchewki na grubej nici.
Krok 4:
Lepiej pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Dlaczego właśnie średnie? Jeśli zostawisz duże ziemniaki, być może Czas gotowania ziemniaków i kapusty nie będzie pasował i istnieje ryzyko, że kapusta zamieni się w owsiankę. Jeśli jednak nie używasz młodego kachana, możesz pokroić ziemniaki na większe, ponieważ w tym przypadku kapusta będzie gotować trochę dłużej.
Krok 5:
Pokrój pomidory w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, musisz zalać pomidory wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, a następnie spuścić wodę i bez większych trudności usunąć skórkę.
Krok 6:
Wyślij patelnię z olejem roślinnym na silny ogień. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj cebulę i marchewkę. Od czasu do czasu mieszając smaż warzywa przez około dwie do trzech minut, aż cebula stanie się lekko przezroczysta.
Krok 7:
Wyślij pomidory do smażenia, wymieszaj, lekko zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem przez około 5 minut.
Krok 8:
W tym czasie zajmiemy się kapustą. Można go pokroić w kwadraty lub posiekać w małe paski. Zrób jak najbardziej.
Krok 9:
Dodaj ziemniaki do patelni.
Krok 10:
Następnie wyślij posiekaną kapustę. Sól i dodaj ulubione przyprawy do smaku. Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw na minimalnym ogniu do duszenia pod zamkniętą pokrywką przez 20 do 30 minut. Po pięciu minutach otwórz lekko pokrywkę i sprawdź, czy na patelni jest wystarczająca ilość płynu z pomidorów i kapusty. Jeśli nie, Dodaj bardzo mało wody (50-60 gramów wystarczy), wymieszaj wszystko ponownie i kontynuuj gotowanie pod pokrywką.
Krok 11:
Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj gulasz, jednocześnie sprawdzając, czy ziemniaki nie palą się z kapustą. Kilka minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy według uznania. Pod koniec gotowania wyślij posiekane warzywa i drobno posiekany czosnek do gulaszu. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
gulasz jest gotowy! Możesz podać do stołu!
czas gotowania ziemniaków i kapusty waha się w przepisie od 20 do 30 minut. To zależy od rodzaju używanego ziemniaka i rodzaju posiadanego jarmużu. Sprawdź gotowość ziemniaków, przekłuwając je czubkiem noża.
jest bardzo smaczny na gorąco, a gulasz można podawać na zimno w upalne lato.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g