bezmięsny gulasz warzywny z ziemniakami i kapustą

pyszne i niezwykle satysfakcjonujące danie bez mięsa! Dodaj ulubione przyprawy do ziemniaków z kapustą, nadaj specjalny smak i smak! Gulasz warzywny można podawać ze śmietaną lub keczupem. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 53 % 9 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bezmięsny gulasz warzywny z ziemniakami i kapustą? Zdjęcie przedstawia warzywa, których będziemy potrzebować do przygotowania pysznego gulaszu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj wszystkie produkty. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę i dobrze spłucz w czystej wodzie. Opłucz pomidory, liście laurowe i kapustę pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub małe paski. Zetrzyj marchewki na grubej nici.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Dlaczego właśnie średnie? Jeśli zostawisz duże ziemniaki, być może Czas gotowania ziemniaków i kapusty nie będzie pasował i istnieje ryzyko, że kapusta zamieni się w owsiankę. Jeśli jednak nie używasz młodego kachana, możesz pokroić ziemniaki na większe, ponieważ w tym przypadku kapusta będzie gotować trochę dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, musisz zalać pomidory wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, a następnie spuścić wodę i bez większych trudności usunąć skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij patelnię z olejem roślinnym na silny ogień. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj cebulę i marchewkę. Od czasu do czasu mieszając smaż warzywa przez około dwie do trzech minut, aż cebula stanie się lekko przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pomidory do smażenia, wymieszaj, lekko zmniejsz ogień i gotuj wszystko razem przez około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie zajmiemy się kapustą. Można go pokroić w kwadraty lub posiekać w małe paski. Zrób jak najbardziej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziemniaki do patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyślij posiekaną kapustę. Sól i dodaj ulubione przyprawy do smaku. Delikatnie wymieszaj wszystko i pozostaw na minimalnym ogniu do duszenia pod zamkniętą pokrywką przez 20 do 30 minut. Po pięciu minutach otwórz lekko pokrywkę i sprawdź, czy na patelni jest wystarczająca ilość płynu z pomidorów i kapusty. Jeśli nie, Dodaj bardzo mało wody (50-60 gramów wystarczy), wymieszaj wszystko ponownie i kontynuuj gotowanie pod pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj gulasz, jednocześnie sprawdzając, czy ziemniaki nie palą się z kapustą. Kilka minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy według uznania. Pod koniec gotowania wyślij posiekane warzywa i drobno posiekany czosnek do gulaszu. Wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

gulasz jest gotowy! Możesz podać do stołu!

czas gotowania ziemniaków i kapusty waha się w przepisie od 20 do 30 minut. To zależy od rodzaju używanego ziemniaka i rodzaju posiadanego jarmużu. Sprawdź gotowość ziemniaków, przekłuwając je czubkiem noża.

jest bardzo smaczny na gorąco, a gulasz można podawać na zimno w upalne lato.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy