gulasz warzywny z grzybami i ziemniakami

pyszne, obfite, zdrowe, ugotowane w 30 minut! Gulasz warzywny z grzybami jest dobry zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa. Jego głównym plusem jest zamiana warzyw na te, które są pod ręką. Możesz także dodać dowolne grzyby: świeże, marynowane, suszone, mrożone.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z grzybami i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych pomidorów-zwykłych, wiśniowych, a nawet konserwowanych we własnym soku. Wybierz grzyby, również według własnego gustu. Będę gotować z leśnymi gotowanymi grzybami, ale możesz wziąć pieczarki lub boczniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i pokrój marchewki w kostkę lub plasterki. Nie trzeba go zbytnio mielić, w przeciwnym razie wszystko się zagotuje podczas gaszenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż cebulę i marchewkę. Smaż, mieszając, przez minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj grzyby na patelnię. Jeśli weźmiesz pieczarki, wystarczy je umyć, pokroić i można je natychmiast ugotować. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i włożyć na patelnię do grzybów. Wlej trochę gorącej wody i gotuj wszystko pod pokrywką przez około 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz paprykę, pokrój i wyślij na patelnię. Ponownie przykryj przez kolejne 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj posiekaną cukinię. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Nie jest konieczne cięcie bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie drobno posiekaj warzywa. Pokrój pomidory koktajlowe na pół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść warzywa i pomidory na patelni. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij gotowy gulasz z ognia i odstaw na 10-15 minut pod pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gulasz warzywny z grzybami i ziemniakami jest gotowy! Ułóż na talerzach i podawaj na gorąco! Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy