skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z grzybami i ziemniakami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych pomidorów-zwykłych, wiśniowych, a nawet konserwowanych we własnym soku. Wybierz grzyby, również według własnego gustu. Będę gotować z leśnymi gotowanymi grzybami, ale możesz wziąć pieczarki lub boczniaki.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i pokrój marchewki w kostkę lub plasterki. Nie trzeba go zbytnio mielić, w przeciwnym razie wszystko się zagotuje podczas gaszenia.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż cebulę i marchewkę. Smaż, mieszając, przez minutę.
Krok 4:
Następnie dodaj grzyby na patelnię. Jeśli weźmiesz pieczarki, wystarczy je umyć, pokroić i można je natychmiast ugotować. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
Krok 5:
Obrane ziemniaki pokroić na kawałki i włożyć na patelnię do grzybów. Wlej trochę gorącej wody i gotuj wszystko pod pokrywką przez około 15 minut.
Krok 6:
Obierz paprykę, pokrój i wyślij na patelnię. Ponownie przykryj przez kolejne 5-7 minut.
Krok 7:
Następnie dodaj posiekaną cukinię. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Nie jest konieczne cięcie bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
Krok 8:
W tym czasie drobno posiekaj warzywa. Pokrój pomidory koktajlowe na pół.
Krok 9:
Umieść warzywa i pomidory na patelni. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij gotowy gulasz z ognia i odstaw na 10-15 minut pod pokrywką.
Krok 10:
Gulasz warzywny z grzybami i ziemniakami jest gotowy! Ułóż na talerzach i podawaj na gorąco! Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g