pieczarki z papryką

niedrogi, niedrogi, sycący, na co dzień, dla całej rodziny! Grzyby z papryką przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych produktów. Gulasz jest zdrowy, bardzo apetyczny o doskonałym smaku. Proces gotowania nie jest łatwiejszy do wymyślenia, każdy sobie z tym poradzi. Może być podawany na lunch lub kolację z dodatkiem lub jako dodatek do mięsa lub ryb.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 36 % 4 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z grzybów i papryki? Przygotuj produkty wymienione na liście. Weź soczyste pomidory, nie możesz być gęsty, ponieważ to danie nie wymaga, aby zachowały swój kształt. Świeże grzyby są odpowiednie dla każdego: pieczarki, boczniaki i grzyby leśne. Możesz również użyć mrożonych grzybów, ale należy je najpierw rozmrozić w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej. I pamiętaj, aby spuścić cały płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona, pokrój w półpierścienie. Do tego dania radzę wziąć paprykę wielokolorową (czerwoną, żółtą, zieloną), wtedy gulasz okaże się jasny, kolorowy, piękny i apetyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, zalej je wrzącą wodą. Ostrym nożem wykonaj nacięcia na owocach na krzyż i usuń skórkę. Następnie pokrój w kliny lub plastry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze spłucz grzyby z brudu za pomocą specjalnej szczotki do mycia warzyw. Połóż je na ręcznikach papierowych i osusz z nadmiaru wilgoci. Oczyścić. Miniaturowe pieczarki o wielkości do 2 cm nie można czyścić, wystarczy je dokładnie umyć. Oczyść większe grzyby z folii. Pokrój je na małe plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Użyłem oliwy z oliwek, ale możesz wziąć olej słonecznikowy. Umieść grzyby i cebulę na rozgrzanej patelni. Sól, pieprz do smaku i smaż przez około 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej trochę wody na patelnię (około 3-4 stół. łyżki), wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij pomidory i paprykę na patelnię do grzybów. Dodaj przyprawy do warzyw, szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotowy gulasz z grzybów i papryki na talerzu. Możesz ozdobić świeżym ogórkiem pokrojonym w cienkie pierścienie i liście świeżej pietruszki. Podawaj na obiad jako niezależne danie lub dodatek do mięsa, drobiu, ryb.

gulasz grzybowy z warzywami może być samodzielnym daniem, ale jeśli chcesz bardziej satysfakcjonującej opcji, podawaj z dodatkiem. Tłuczone ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana są idealne.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy