skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z grzybów i papryki? Przygotuj produkty wymienione na liście. Weź soczyste pomidory, nie możesz być gęsty, ponieważ to danie nie wymaga, aby zachowały swój kształt. Świeże grzyby są odpowiednie dla każdego: pieczarki, boczniaki i grzyby leśne. Możesz również użyć mrożonych grzybów, ale należy je najpierw rozmrozić w lodówce, a następnie w temperaturze pokojowej. I pamiętaj, aby spuścić cały płyn.
Krok 2:
Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona, pokrój w półpierścienie. Do tego dania radzę wziąć paprykę wielokolorową (czerwoną, żółtą, zieloną), wtedy gulasz okaże się jasny, kolorowy, piękny i apetyczny.
Krok 3:
Umyj pomidory, zalej je wrzącą wodą. Ostrym nożem wykonaj nacięcia na owocach na krzyż i usuń skórkę. Następnie pokrój w kliny lub plastry.
Krok 4:
Dobrze spłucz grzyby z brudu za pomocą specjalnej szczotki do mycia warzyw. Połóż je na ręcznikach papierowych i osusz z nadmiaru wilgoci. Oczyścić. Miniaturowe pieczarki o wielkości do 2 cm nie można czyścić, wystarczy je dokładnie umyć. Oczyść większe grzyby z folii. Pokrój je na małe plasterki.
Krok 5:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą i pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Użyłem oliwy z oliwek, ale możesz wziąć olej słonecznikowy. Umieść grzyby i cebulę na rozgrzanej patelni. Sól, pieprz do smaku i smaż przez około 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Następnie wlej trochę wody na patelnię (około 3-4 stół. łyżki), wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut.
Krok 8:
Wyślij pomidory i paprykę na patelnię do grzybów. Dodaj przyprawy do warzyw, szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 9:
Połóż gotowy gulasz z grzybów i papryki na talerzu. Możesz ozdobić świeżym ogórkiem pokrojonym w cienkie pierścienie i liście świeżej pietruszki. Podawaj na obiad jako niezależne danie lub dodatek do mięsa, drobiu, ryb.
gulasz grzybowy z warzywami może być samodzielnym daniem, ale jeśli chcesz bardziej satysfakcjonującej opcji, podawaj z dodatkiem. Tłuczone ziemniaki, makaron, ryż, kasza gryczana są idealne.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g