skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lobio z fasoli w puszkach? Na początek orzechy włoskie obrane ze skorupek i przegród należy lekko usmażyć na suchej patelni (bez oleju). Gdy orzechy zaczną pachnieć i zrumienić, zdejmij je z ognia i pozwól im trochę ostygnąć. W międzyczasie dokładnie opłucz kolendrę pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka, aby cała woda była szklana.
Krok 2:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w paski o długości około 2 cm. Możesz bezpiecznie użyć białej cebuli.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju słonecznikowego i włóż cebulę do smażenia. Gdy trochę zmięknie, dodaj paprykę i czarny mielony pieprz.
Krok 4:
Teraz musisz wrzucić czerwoną fasolę w puszkach do durszlaka. Nie wylewaj płynu! Nadal nam się przyda.
Krok 5:
Fasola wysyłaćna patelni trochę się rozgrzać i smażyć przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Krok 6:
A teraz dodaj płyn z fasoli na patelnię. Danie z tuszy przez 20-25 minut, mieszając. Jeśli płyn ma czas na odparowanie, dodaj trochę wrzącej wody i ponownie gotuj na wolnym ogniu. Chodzi o to, aby główne składniki połączyły swoje smaki i miały czas na "zakochanie się".
Krok 7:
Nadszedł czas, aby zająć się orzechami. Do ich zmielenia można użyć blendera. Ale lubię, gdy orzechy są wyczuwalne w naczyniu, więc po prostu kroję je nożem, ale dość drobno.
Krok 8:
Posiekaj również kolendrę. Jeśli nie jesteś fanem kolendry, możesz również użyć pietruszki. Ale oczywiście to kolendra pasuje do tego dania jako rodzima.
Krok 9:
Wymieszaj orzechy, kolendrę, drobno starty czosnek, 2 łyżki oleju słonecznikowego, octu z czerwonego wina i chmielu suneli w osobnej misce. Dodaj sól do smaku.
Krok 10:
Do tego czasu prawie cały płyn wyparował z fasoli. Sprawdź w ten sposób: szpatułką rozsuń fasolę na środku patelni i oceń ilość płynu. Powinna zostać tylko trochę.
Krok 11:
Możesz bezpiecznie wysłać kolendrę z orzechami i przyprawami na patelnię. A teraz mój charakterystyczny sekret. Na tym etapie dodaję do lobio 1 łyżkę cukru, aby danie nabrało innego smaku.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Gotowe!
uwielbiam kuchnię gruzińską. Dlatego czasami staram się przedstawić "coś takiego" i rozpieszczać siebie i swoich bliskich niezwykłymi potrawami dla nas.
lobio właśnie dzięki temu przepisowi zyskało szaloną popularność wśród mojej rodziny. To dość niedrogie danie z pewnością wypełni cały dom oszałamiającymi smakami i pobudzi apetyt Twojego domu (i nie tylko).
podaję lobio jako gorącą przekąskę na kromkach czarnego chleba. Jest bardzo smaczny. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g