skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z grzybami i cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Proporcje można nieco zmienić według własnego gustu. Ale weź bulgur z wodą w stosunku 1: 2. Przy takim stosunku płatki są kruche i nie będą miały czasu na gotowanie. Zamiast pieczarek możesz użyć innych grzybów.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty na małym ogniu.
Krok 3:
Pieczarki opłucz i pokrój w plastry. Dodaj je na patelnię do cebuli i marchewki.
Krok 4:
Smaż grzyby z warzywami pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. W tym czasie grzyby zmniejszą się.
Krok 5:
Wlej bulgur na patelnię. Dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawa możesz dodać zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystkie składniki, aby bulgur wchłonął wszystkie smaki.
Krok 6:
Następnie wlej gorącą wodę na patelnię i gotuj bulgur pod przykryciem przez 15-20 minut. W tym czasie bulgur powiększy się i wchłonie całą wodę.
Krok 7:
Bulgur z grzybami i cebulą jest gotowy! Zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Bulgur ułożyć na talerzach, dodać zioła i podawać na gorąco. Smacznego!
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g