bulgur z grzybami i cebulą na patelni

w 30 minut - pyszne, proste , satysfakcjonujące-idealna Kolacja! Bulgur z grzybami i cebulą na patelni można przygotować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb! Uzupełnij danie świeżymi warzywami lub marynatami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 69 % 11 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z grzybami i cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Proporcje można nieco zmienić według własnego gustu. Ale weź bulgur z wodą w stosunku 1: 2. Przy takim stosunku płatki są kruche i nie będą miały czasu na gotowanie. Zamiast pieczarek możesz użyć innych grzybów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki opłucz i pokrój w plastry. Dodaj je na patelnię do cebuli i marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż grzyby z warzywami pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. W tym czasie grzyby zmniejszą się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bulgur na patelnię. Dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawa możesz dodać zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystkie składniki, aby bulgur wchłonął wszystkie smaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej gorącą wodę na patelnię i gotuj bulgur pod przykryciem przez 15-20 minut. W tym czasie bulgur powiększy się i wchłonie całą wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bulgur z grzybami i cebulą jest gotowy! Zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Bulgur ułożyć na talerzach, dodać zioła i podawać na gorąco. Smacznego!

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy